Kansen op kerstrally op de beurzen lijken in de kiem te zijn gesmoord door de centrale banken

De Fed, de ECB, de BoE en de SNB verhoogden vorige week allemaal de rentetarieven met een half procentpunt, terwijl de Norges Bank de rente met 25 basispunten verhoogde. Maar het gemeenschappelijke verhaal voor iedereen was de agressieve ondertoon die gepaard ging met de aankondiging. En dat gold des te meer voor de eurozone, zo merkte Frank Vranken, Chef Investment Officer bij Edmond de Rothschild (Europa),. ‘Ja, we verhogen met slechts 50 basispunten en niet met 75 basispunten’, zei ECB-voorzitter Christine Lagarde.. ‘maar er komen nog veel meer renteverhogingen’. Blijkbaar verraste dat de markten en kreeg de Eurostoxx 50 index zijn grootste dagelijkse dreun sinds juni, met een verlies van 3,5% die het rendement van de index op maandbasis in het rood duwde.

Met de uitgesproken agressieve boodschap van de ECB lijkt de strijd op de valutamarkten uit te draaien op een overwinning voor de euro. Het zou volgens Vranken dan ook duidelijk geen verrassing zijn als de eenheidsmunt binnenkort boven de 1,08 uitkomt. Sinds begin november, toen de spreadverlaging ten gunste van de eurozone begon, vertaalde elk spreadverschil van 7 tot 10 basispunten zich in een cijferverschil  van bijna 1 in de wisselkoers.

Hoewel geen enkele correlatie perfect is en onderhevig is aan volatiliteit, impliceert de huidige verlaging van de forward spreads dat de euro boven de 1,10 uitkomt ten opzichte van de greenback. De euro-index zoals gemeten door Deutsche Bank is deze alleen al deze maand al 1,5% gestegen.

Plaats dit terug in een aandelencontext en de EU-bedrijven hebben te maken met een valutategenwind in plaats van met de valutarugwind die we eerder dit jaar zagen. Daardoor lopen Europese bedrijven niet alleen te maken met hogere financieringsvoorwaarden, maar lopen ze ook het risico wereldwijd minder concurrerend te worden. Eigenlijk was dat voor energie-intensieve bedrijven al het geval vanwege de energiecrisis in Europa.

Nu het stof is neergedaald, ziet de toekmost voor de aandelenmarkten er minder aantrekkelijk uit. De meeste institutionele handelaren sloten afgelopen vrijdag hun boeken en dus zal de liquiditeit afnemen. Naarmate dit scenario zich ontvouwt, zal de detailhandel het overnemen, maar zoals in het verleden gebeurde, gaan de markttrends meestal in dezelfde richting verder. Het resultaat is dat de bonanza van de centrale bank deze week niet de ideale omgeving creëerde voor een sterke eindejaarsrally. Verre van dat..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *