Politieke piraten trekken zich van niets of niemand iets aan

Moet er nog een schandaaltje zijn? Geen probleem, lijkt wel alsof er een blik met schandalen is opengetrokken, we worden bedolven met berichten over politici die met hun vingers in de geldpotten hebben zitten graaien. Als extraatje krijgen we er ook nog eens de al dan niet leugens van Alexander De Croo bovenop. Die begroting zit flink in het rood en dat belooft niet veel goeds voor onze toekomst. Maar daar liggen onze politici niet van wakker, het ‘eigen zak eerst’ is zowat overal gemeengoed geworden.

We laten het Europees verhaal van Eva Kaili even links liggen, hoewel de zakken vol geld die in dit verhaal opduiken ongetwijfeld tot de verbeelding spreken. Zeker van diegenen die in deze winterse periode alle moeite van de wereld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toch nog snel even een tussenstop. Rusland heeft niet bepaald moeite om de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Het begrotingsoverschot van het land is in november meer dan verviervoudigd, ondanks de de oorlog in Oekraïne. Rusland boekte vorige maand opnieuw een maand van verbetering wat de begroting betreft, grotendeels dankzij dividenden en een meevallerbelasting betaald door Gazprom PJSC. Het begrotingsoverschot bedroeg 557 miljard roebel (9 miljard dollar) over de eerste 11 maanden van het jaar, zei het ministerie van Financiën maandag, vergeleken met de 128,4 miljard roebel die voor januari-oktober werd gerapporteerd. We zijn stomverbaasd dat de sancties tegen het land zo effectief zijn!

Van een begrotingsoverschot is in België in de verste verte geen sprake, hier kleurt de begroting dieprood. Wat vooral de PS niet belet om wellustig in de staatskas te graaien. Inderdaad, de politieke piraten trekken zich van niets of niemand iets aan en plunderen de kas alsof er niets aan de hand was.

Als politieke idee valt op het socialisme weinig of niets op te merken. Of zoals Steve Stevaert het ooit zei: eigenlijk is iedereen diep in zijn binnenste socialist. Probleem is dat het idee van het socialisme werd gekaapt door een aantal figuren die er eigenlijk niet in het minst voeling mee hebben. Deze piraten hebben de vlag van het socialisme gekaapt als sleutel om in de vleespotten van Egypte te kunnen graaien. De PS zal ongetwijfeld loon naar werken krijgen bij de volgende verkiezingen, laat daar geen twijfels over bestaan. Of Rousseau de Vlaamse socialisten zal kunnen redden, moet nog worden afgewacht. Want tussen nu en de datum van de verkiezingen kunnen nog nieuwe schandalen aangekondigd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *