China dreigt economisch en financieel het zorgenkind van 2023 te worden

De Amerikaanse hedge fonds manager Kyle Bass voorspelt grote economische problemen voor China in heel 2023, als gevolg van een overleveraged financieel systeem, een instortende vastgoedmarkt en onhoudbare geboortecijfers.

China, een land dat de afgelopen 10 jaar gewend was aan een groei van meer dan 7 procent van het reële bbp, ziet overal signalen van economische vertraging opduiken. “Het exportvolume zou in 2022 en 2023 gemiddeld met 6 procent kunnen krimpen”, voorspelde het BlackRock Investment Institute in een rapport dat dateert van oktober.

Bass, oprichter van het vermogensbeheerbedrijf Hayman Capital en prominente Chinese havik, is van mening dat de Chinezen in een financiële patstelling zijn beland. “Ze hebben architecturale problemen, hun systeem werkt niet meer. De schoonheidsfoutjes van dat systeem komen steeds duidelijker aan de oppervlakte”, zei de fondsbeheerder in een interview op 17 december op de podcast Forward Guidance.

Bass gaf de schuld aan het monetaire beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP) voor het creëren van een economische omgeving waarin gokken op de vastgoedsector als het hoogste goed wordt beschouwd. Hij waarschuwde daarbij voor het snelgroeiende aandeel van onroerend goed in het Chinese bbp. Schattingen van het aandeel van de vastgoedmarkt in de economie van het land lopen uiteen, maar econoom en Harvard-professor Kenneth Rogoff schatte het in september 2021 op ongeveer 30 procent.

De groei van de vastgoedsector heeft geleid tot een ongekende daling van de betaalbaarheid van woningen. Bass is van mening dat de afhankelijkheid van vastgoed de Chinese economie in zware problemen zal brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *