Bank of Japan jaagt koers van de yen en de prijs van de edelmetalen omhoog

Het verrassende besluit van de Bank of Japan om de referentierenteplafond te verhogen van 0,25% naar 0,50% veroorzaakte gisteren heel wat rimpelingen op de wereldwijde financiële markten. Sinds 2016 heeft de Japanse centrale bank haar streefbereik voor het rendement van Japanse staatsobligaties op 10 jaar vastgesteld op bijna nul, met een limiet naar boven en naar onder van 0,25%. Toen andere grote centrale banken dit jaar renteverhogingen begonnen door te voeren, handhaafde de BOJ haar limiet op de referentierente bijna nul. De range waarin de rente rond die limiet mag bewegen, werd nu echter opgetrokken tot 0,50%.

Volgens Reuters News schokte de Bank of Japan dinsdagnacht de markten met haar verrassende aanpassing aan haar rentepolitiek, waardoor de langetermijnrente meer kan stijgen. De maatregel is er op gericht om een deel van de kosten van langdurige monetaire stimuleringsmaatregelen te verlichten. Maar de centrale bank handhaafde haar rendementsdoelstelling en bevestigde dat ze de aankoop van obligaties sterk zal verhogen. Een duidelijk signaal dat de stap een verfijning is van het bestaande ultra-soepele monetaire beleid in plaats van een intrekking van de stimuleringsmaatregelen.

De stap van de BOJ verbaasde de financiële markten wereldwijd. De waarde van de Japanse yen steeg dramatisch tot het hoogste punt in vier maanden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat op zijn beurt resulteerde in sterke winsten over de hele linie bij de edelmetalen. Goud won ongeveer 1,7%, zilver won 5,22%, palladium won 3,79% en platina won 2,53%.

Het meest actieve contract bij de goudfutures voor februari 2023 steeg tot $ 1828,20, wat neerkomt op een nettowinst van $ 30,50. Spotgoud won $ 31 en is momenteel vastgesteld op $ 1825,10. Zilver had de grootste procentuele winst van meer dan 5%, waarbij het meest actieve futurescontract van maart 2023 $ 1,20 won tot $ 24,39. Momenteel wordt er gehandeld aan $ 24,10.

De winsten bij de edelmetalen waren gedeeltelijk te danken aan de zwakte van de dollar, maar het overgrote deel van de bewegingen van gisteren was het resultaat van grote aankooporders op de markt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *