Goudprijs zet opnieuw forse stap voorwaarts, kaap van $ 1.830 komt in zicht

Het vermogen van de goudprijs om zich boven het niveau van $ 1.800 per ounce te handhaven, begint eindelijk nieuwe bullish speculatieve interesse aan te trekken. Dit omdat vooral hedgefondsen hun long posities in het edelmetaal verhogen en anderzijds hun short posities verder afgebouwd worden.

Volgens sommige analisten hebben de beleggers weer meer interesse voor edelmetalen, omdat dalende inflatie de verwachtingen verhoogt dat de Federal Reserve het tempo van zijn renteverhogingen zal vertragen. Waardoor de aanscherpingcyclus dicht bij het einde is gekomen.

De grondstoffenanalisten van Société Générale merkten op dat de markt voor edelmetalen vorige week een instroom van $ 3,6 miljard zag na zwakkere dan verwachte inflatiegegevens voor november.

“Hoewel een lagere inflatie meestal bearish is voor goud, werd het edelmetaal onlangs ondersteund door het vooruitzicht van de Fed die de rente verhoogt. Omdat goud geen rente oplevert, is een lagere piekrente bullish voor het edelmetaal,” zo stelden de analisten zeiden maandag in hun rapport.

Voor de week die op 13 december eindigde zijn de speculatieve bruto long posities op Comex Gold Futures verhoogd met 10.108 contracten tot 103.737. Tegelijkertijd daalden shortposities met 3.854 contracten tot 66.288.

De goudmarkt is nu netto long met 37.449 contracten en bereikt het hoogste niveau sinds eind augustus.

Dit is de eerste keer dat goud sinds begin oktober een aanzienlijke bullish interesse heeft gezien.

TDS verwacht echter wel dat de voortdurende aanscherping van de Federal Reserve in 2023 de goudprijzen gedurende het eerste kwartaal zal wegen.

John Reade, hoofdmarktstrateeg bij de World Gold Council, zei in een opmerking op Twitter dat goud ruimte heeft om te stijgen.  

De netto long posities in zilver bedragen nu 19.698 contracten. De bullish positionering op het witte metaal is op het hoogste niveau sinds eind mei.

Tijdens de onderzochte periode steeg de zilverprijs tot boven $ 24 per ounce en bereikte een hoogste punt in zeven maanden. Gisteren werd de kaap van $ 24 opnieuw naar boven doorbroken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *