Bloomberg verwacht dat 2023 een van de slechtste jaren voor de wereldeconomie sinds 1993 zal zijn.

Bloomberg verwacht dat 2023 een van de slechtste jaren voor de wereldeconomie sinds 1993 zal zijn en dat is een voorspelling die weinig veelbelovend in de oren klinkt.

De wereldeconomie is grotendeels hersteld van de Covid-19-pandemie, maar er zouden opnieuw donkere tijden in het verschiet kunnen liggen.

Econoom Scott Johnson bij Bloomberg Economics voorspelt dat de wereldeconomie in 2023 met 2,4% zal groeien, wat een vertraging van de verwachte groei van 3,2% voor dit jaar markeert. 2,4% zou de langzaamste groei zijn sinds 1993 – met uitzondering van de crisisjaren van 2009 en 2020.

Zijn analyse toont ook aan dat de Amerikaanse economie eind 2023 in een recessie duikt. Voor het eurogebied wordt een recessie verwacht aan het begin van het jaar.

“In de VS denken we dat de Fed op weg is naar een rentepercentage van 5% en dat niveau zal daar tot 1Q24 gehandhaafd worden,” schrijft Johnson. “In het euro -gebied zal ondertussen een snellere daling van de inflatie een lagere rentestand mogelijk maken, met de mogelijkheid van bezuinigingen aan het einde van 2023.”

Het vooruitzicht van een recessie voorspelt niet goed voor beleggingen in aandelen. Het Amerikaanse BBP vertoonde groei in Q3, maar de S&P 500 is sinds 1 januari nog steeds met 19% jaar gedaald. Het ziet er niet naar uit dat in 2023 betere prestaties opgetekend zullen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *