2022 was een jaar van records bij Christie’s

In 2022 werden heel wat records gebroken bij veilinghuis Christie’s. Hieronder een korte opsomming van de opmerkelijkste resultaten:

• Paul G. Allen Collection vestigde 27 artiestenrecords, waaronder Seurat, Les Poseuses Ensemble (kleine versie) – $ 149,2 miljoen; Cézanne, La Montagne Sainte-Victoire – $ 137,8 miljoen; Van Gogh, Verger met cipres – $ 117,2 miljoen; Gauguin, Maternité II – $ 105,7 miljoen; Klimt, Berkenbos – $ 104,6 miljoen; Freud, Large Interior, W11 (na Watteau) – $ 86,3 miljoen

• Sugar Ray Robinson van Jean-Michel Basquiat, het beste lot van de veiling van 20/21 november, verkocht voor $ 32,7 miljoen

• Christie’s heeft de markt voor fotografie in 2022 ingrijpend door elkaar geschud en de hoogste prijs behaald die ooit voor een foto is betaald – voor Man Ray’s Le Violon d’Ingres ($ 12,4 miljoen) en de op één na hoogste prijs – voor Edward Steichen’s Flatiron ($ 11,8 miljoen)

• De recordbrekende verkoop van The Sugar Shack door Ernie Barnes ($ 15,2 miljoen) werd afgehamerd op 76 keer de hoogste schatting en vestigde een nieuwe benchmark in zijn categorie

• Edgar Degas’ Petite danseuse de quatorze ans’ uit de collectie van Anne Bass ($ 41,6 miljoen), brak voor het eerst in bijna 5 jaar een record voor de artiest

• Een blikvanger op de veiling van 20/21 maart in Londen was het gerestitueerde Franz Marc’s The Foxes, dat werd verkocht voor een recordbedrag van £ 42,6 miljoen, meer dan driemaal het vorige veilingrecord voor de artiest

• In Hongkong werd Zao Wou-Ki’s 29.09.64. verkocht voor HK $ 278 miljoen, de op een na hoogste veilingprijs voor de artiest

• Het hele jaar door werden er sterke prijzen gemaakt voor werken van vrouwelijke kunstenaars, waaronder Bridget Riley en Yayoi Kusama; nieuwe records gevestigd voor Barbara Hepworth Elegy III ($ 8,6 miljoen) in de Allen-verkoop; Mary Cassatt voor jongedame in een loge die naar rechts staart ($ 7,5 miljoen) in Getty; en Shara Hughes’ Spins from Swiss’ ($ 2,9 miljoen) in 20/21 en Georgette Chen’s “Still Life with Rambutans, Mangostans and Pineapple’ (HK $ 13 miljoen / $ 1,7 miljoen) in 20/21

• De thematisch samengestelde Post-Millennium Evening Sale in Hong Kong, vestigde vier artiestenveilingrecords, waaronder voor Nicolas Party wiens schilderij ‘Blue Sunset’ werd verkocht voor HK $ 52,1 miljoen / $ 6,7 miljoen

• De online-only verkoop van de collectie van de vader van de hiphop, DJ Kool Herc, leverde in totaal $ 851.000 op

• Een herontdekte tekening van Michelangelo verkocht in Parijs voor € 23,2 miljoen – een nieuw wereldrecord voor de kunstenaar en een Europees record voor een tekening van een oude meester

• ‘The Nymph of the Spring’ van Lucas Cranach the Elder, verkocht voor een recordbedrag van £ 9,4 miljoen tijdens London Classic Week

• Topprijzen behaald voor juwelen: The Rock, de grootste witte diamant ooit aangeboden op een veiling van 228,31 cts, verkocht voor $ 21,7 miljoen; De Fortune Pink werd verkocht voor $ 28,8 miljoen en was met 18,18 karaat de grootste peervormige, levendige roze diamant die ooit op een veiling werd verkocht

• Christie’s Hong Kong realiseerde het hoogste totaal ooit voor wijnverkopen bij Christie’s wereldwijd (US $ 63,5 miljoen); In Hong Kong werd The Visionary’s Spectacular Cellar ($ 19,6 miljoen) – de meest waardevolle wijncollectie van een enkele eigenaar ooit verkocht bij Christie’s, ten voordele van de London Business School en de Joseph Lau Collection verdubbelde zijn laagste schatting en werd afgehamerd op $ 16 miljoen

• Horloges: de legendarische en unieke collectie uurwerken van Christie’s werd voor 100% verkocht, goed voor een totaalbedrag van 32 miljoen CHF / $ 32 miljoen; de Kairos-collectie van 128 Patek Philippe-horloges werd voor 100% verkocht in Genève, Hong Kong en New York voor een totaal van $ 22,2 miljoen; De Champion-collectie bracht meer dan HK $ 275,4 miljoen op.

• Zeldzaam koninklijk Mughal-pashmina-tapijt, geweven voor het hof van de Indiase keizer Shah Jahan, circa 1650, verkocht tijdens de islamitische veiling (£ 5,4 miljoen)

• Onder de Chinese kunstwerken werd een recordprijs behaald voor een ronde wierookhouder van Huanghuali, Xiangji, uit de Tseng-collectie (HK $ 71,3 miljoen / $ 9,2 miljoen), de gerealiseerde prijs was meer dan zeven keer de hoogste schatting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *