Amerikaanse vastgoedsector krijgt rake klappen, volgt ook de rest van de wereld?

De verkoop van bestaande huizen in de VS zakte in november naar het laagste punt in 2-1/2 jaar, omdat de huizenmarkt onder druk bleef staan door hogere hypotheekrentes.

De verkoop van bestaande huizen daalde vorige maand met 7,7% tot een op seizoenbasis gecorrigeerd jaarlijks percentage van 4,09 miljoen eenheden, het laagste niveau sinds mei 2020. De cijfers zijn afkomstig van de overkoepelende National Association of Realtors woensdag. Afgezien van de duik tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie in het voorjaar van 2020, was dit het laagste niveau sinds november 2010.

De verkopen zijn nu al 10 opeenvolgende maanden gedaald, de langste periode sinds 1999. De snelste renteverhogingscyclus van de Federal Reserve sinds de jaren tachtig van vorige eeuw heeft een grote impact gehad op de huizenmarkt. De Amerikaanse centrale bank probeert de onaanvaardbaar hoge inflatie af te remmen door de vraag naar van alles en nog wat te verminderen, van huisvesting tot arbeid.

Uit rapporten van deze week bleek dat het vertrouwen onder huizenbouwers in december voor de 12e opeenvolgende maand daalde, terwijl de bouw van het aantal eengezinswoningen en het uitreiken van vergunningen voor nieuwbouw in november naar een dieptepunt in 2 1/2 jaar zakte.

Het gemiddelde tarief op een hypotheek met een vaste rente van 30 jaar steeg een paar maanden geleden tot boven de 7%, het hoogste sinds 2002, dit volgens gegevens van hypotheekfinancieringsbureau Freddie Mac. Hoewel het tarief sindsdien is gedaald tot 6,31% vorige week, is dit het dubbele van wat een jaar geleden was nog gold in de VS.

De huizenmarkt nam in het begin van de pandemie een hoge vlucht toen Amerikanen grotere eigendommen zochten om thuiskantoren te huisvesten, waardoor de prijzen buiten het bereik van velen stegen. Zelfs als de vraag daalt, blijft het aanbod krap. Waardoor de huizenprijzen hoog blijven, hoewel het tempo van de stijgingen vertraagt.

De mediane prijs van bestaande huizen steeg met 3,5% ten opzichte van een jaar eerder tot $ 370.700 in november. Het was nog steeds de hoogste huizenprijs in november en de prijzen blijven ongeveer 37% boven het niveau van vóór de pandemie. De Amerikaanse vastgoedsector krijgt rake klappen, zodat het waarschijnlijk niet zo lang meer zal duren alvorens ook de vastgoedprijzen beginnen te dalen. Volgt daarna ook de rest van de wereld? Alles zal afhangen van de evolutie van de inflatie én van de rentevoeten in de komende maanden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *