Hoe hoog kan de rente stijgen? De Belgische schatkist smeekt dat dit niet te hoog zal zijn

De Belgische schatkist is begonnen met het ophalen van geld, geld dat nodig is om haar werking te financieren. Ze haalde respectievelijk € 1,41 miljard en € 1,19 miljard op met certificaten voor 3 maanden en 6 maanden. KBC pikte daar op in met volgende commentaar: de kost van/het rendement op die kortlopende schuld bedroeg 2.31% en 2.57%. Dat zijn de hoogste niveaus sinds 2008. Ter vergelijking: de veiling van 6-maands papier van 3 mei vorig jaar klokte af op -0.48%. De forse stijging heeft alles te maken met de agressieve rentecyclus van de ECB. Ze verhoogde de depositorente sinds juli van -0.50% tot 2% en zet haar inflatiekruistocht de volgende maanden voort. Europese geldmarkten houdt rekening met een beleidsrentepiek van 3.25% à 3.50% midden dit jaar.”

Voorlopig stellen zich geen problemen wat het ophalen van geld betreft: “De verkoop van kortlopende certificaten verliep zonder problemen. De schatkist heeft er in totaal voor een bedrag van € 33 miljard uitstaan en wil dat nettobedrag met € 1 miljard verhogen in 2023. Het is een klein deel van de financieringsplannen voor dit jaar. Het leeuwendeel van de financieringsbehoefte wil ze voldoen met de uitgifte van overheidsobligaties. In totaal gaat het om zo’n € 45 miljard. Dat ligt in lijn met vorig jaar (€ 44.13 miljard).”

Maar zoals KBC terecht opmerkt is de situatie grondig veranderd ten opzichte van vorig jaar. De Europese Centrale Bank was de voorbije koper van obligaties, wat een belangrijk steunpunt onder de obligatiemarkt was. Dat steunpunt valt nu weg, want vanaf maart bouwt de ECB haar obligatieportefeuille af. Dat wil zeggen dat ze obligaties zal verkopen, die hun weg naar de markt zullen moeten vinden. Wat op zijn beurt betekent dat er extra aanbod op de markt komt.

Het gevolg hiervan is dat de ECB aan handen en voeten gebonden is. Ze kan de rente simpelweg niet meer te sterk optrekken, want dan krijgen de individuele landen het moeilijker om zichzelf te financieren. De recente daling van de inflatie is dus een onverwachte meevaller. Of is die daling toch niet zo onverwacht? Zou het kunnen dat de inflatiecijfers kunstmatig naar omlaag worden geduwd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *