Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt en hogere goudprijs gaan hand in hand

Uit het vrijdag gepubliceerde rapport over de werkloosheid in de VS bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt 2022 sterk afsloot met in december 223.000 nieuwe banen. Dit was ruim boven de schattingen die verwachtten dat er vorige maand maar 200.000 banen bij zouden komen.

Bovendien bleek uit een rapport van vandaag van het Institute for Supply Management dat de PMI voor de dienstensector is gedaald van 56,5 in november naar 49,6 vorige maand. Dit was de eerste maand op maand krimp in meer dan 2 ½ jaar. Gezamenlijk zouden deze twee rapporten een sterke invloed kunnen hebben op het monetaire beleid van de Federal Reserve, omdat ze de kans op een recessie zouden kunnen verkleinen.

Het rapport leidde over de hele linie tot sterke rally’s in Amerikaanse aandelen. De Dow won 2,13%, de NASDAQ-composiet won 2,56% en de S&P 500 steeg met 2,28%.

Het gehele edelmetalencomplex sloot fors hoger met palladium winst 4,06% en platina winst 3,29%. Bij de goudfutures noteert het meest actieve februari-contract momenteel op $ 1870,50 of een stijging met bijna $ 30 of ruim 1,60%. Zilverfutures wonnen 2,35% of $ 0,55 met het meest actieve maartcontract nu vastgesteld op $ 23,97.

De prijsstijging bij het goud vandaag vrijdag direct toe te schrijven aan de zwakte van de dollar. De Amerikaanse dollarindex verloor 1,11% in waarde en staat nu vast op 103,66. De winst van goud van 1,62% was een combinatie van een optimistisch sentiment van handelaren (een derde) en een zwakte van de dollar (twee derde) die de prijsstijging van goud van vandaag vormden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *