Gevraagd: eindelijk weer wat goed nieuws voor de bedrijfswereld

Een kennis merkte onlangs op dat het hem opgevallen was dat hij bij contacten met pakjesbezorgers steeds Nederlanders aan de lijn kreeg. Zijn er dan geen Belgische bedrijven actief in deze sector?, zo luidde zijn vraag. Feit is in ieder geval dat ons land in de sector van de online bezorging een grote achterstand heeft opgelopen. Onze overheid blijkt namelijk niet zo’n grote pleitbezorger te zijn van de bedrijfswereld als ze zelf soms beweert. Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden, of zoiets.

Nochtans kan onze bedrijfswereld een steuntje in de rug best gebruiken. De VBO waarschuwde vorige week voor een ‘kostentsunami’ bij de bedrijven met een prijskaartje van 33 tot 55 miljard euro. Cijfers die in ieder geval tot nadenken stemmen. Maar onze regering doet alsof haar neus bloedt: tout va bien, madame La Marquise.

Ook het nieuwste KMO-rapport van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist GraydonCreditsafe werd in de Wetstaat op stilzwijgen onthaald. Blijkt dat om de huidige kostenschok te overleven 3 op 10 (29,2%) van de Vlaamse kmo’s nood heeft aan extra cashinjecties omdat de beschikbare reserves ontoereikend zijn. Bij zelfstandigen zonder personeel gaat het om 1 op 4 (23,5%), bij werkgevers om 45% en meer.

Uit een demografische analyse blijkt ook dat het aantal ondernemingen zonder personeel een recordniveau bereikt.  Er waren dus nooit zoveel zelfstandigen, maar hoe meer personeel men in dienst heeft hoe minder goed men er voor staat. UNIZO vraagt daarom om geen verdere verhoging van de brutolonen door automatische indexatie door te voeren in 2023 en pleit voor een betere omkadering om kmo’s te steunen bij duurzame investeringen.

Maar wie vraagt, krijgt niet altijd. Het ziet er naar uit dat onze bedrijven het ook dit jaar opnieuw op eigen houtje zullen moeten rooien. Daarom doen we hier een dringende oproep voor wat goed nieuws voor onze bedrijfswereld van de kant van onze regering. Zal ook deze oproep aan dovenmansoren worden gedaan? We vrezen van wel, want de regering bewijst tot nader order alleen maar lippendienst aan de bedrijfswereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *