Centrale banken en particuliere beleggers jagen de goudprijs op

Sterke interesse van de kant van particuliere beleggers en een uitzonderlijke vraag van de kant van de centrale banken compenseerden in 2022 de zwakke vraag van institutionele beleggers naar goud.

De goudprijs boekte een kleine stijging in een jaar waarin de reële rente (10-jaars TIP’s) met een ongekende 250 basispunten steeg en de dollar meer dan 8% won. De vorige grootste jaarlijkse stijging van de rentetarieven in de VS had betrekking op 150 basispunten en ging gepaard met een stabiele dollar. In dat jaar – 2013 – daalden de goudprijzen met bijna 30%. Wat wijst op onderliggende sterkte op de goudmarkt.

2022 was een schoolvoorbeeld van hoe diverse bronnen van vraag en aanbod elkaar kunnen compenseren, want niet overal was het gele metaal vorig jaar even populair.  

De institutionele vraag (ETF’s/OTC/Futures) naar goud was zwak, maar de retailvraag was sterk en de netto-aankopen van de centrale bank waren uitzonderlijk. Samen zorgden deze elkaar tegenwerkende bronnen van vraag en aanbod ervoor dat goud in 2022 een marginale winst boekte.

Bij particuliere beleggers bereikte de vraag naar goud in het derde kwartaal het hoogste punt in acht jaar. Een nauwkeurige analyse leert dat particuliere beleggers, die met name in opkomende markten goed zijn voor ongeveer 60% van de aankopen van goud, meer op hun hoede zijn voor inflatie omdat ze nauwelijks toegang hebben tot andere vormen van bescherming tegen forse prijsstijgingen. Met name voor niet-Amerikaanse beleggers bleek goud in 2022 een lucratieve investering te zijn, omdat het goed presteerde in hun lokale valuta. In Europa en de VS bleven de retai investeringen (lees: van de kant van de particuliere beleggers) op peil ondanks de toegenomen geopolitieke risico’s.

Misschien wel de meest verrassende ontwikkeling op de goudmarkt in 2022 was de vraag van de centrale banken. Tegen het einde van het derde kwartaal was naar verluidt 673 ton toegevoegd aan de reserves, een historisch hoogtepunt. In oktober en november gingen de toevoegingen door, maar in een langzamer tempo. Een substantieel deel van die toevoegingen wordt nog steeds niet gerapporteerd, waardoor het moeilijk is om de aankoopdatum te bepalen, maar de omvang van de aankopen zou de prijs van goud in 2022 waarschijnlijk hebben ondersteund.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *