Fed is niet van plan om monetaire politiek te wijzigen: “renteverhogingen zijn nog steeds nodig”

De presidenten van twee banken van de Federal Reserve gooiden koud water over het idee dat recente indicaties dat de inflatie mogelijk aan het afnemen is ertoe zullen leiden dat beleidsmakers zich terugtrekken in het verhogen van de rentetarieven.

Raphael Bostic, president van de Federal Reserve Bank van Atlanta, vertelde de Atlanta Rotary Club dat de tarieven voor de basisrente tussen de 5% en 5,25% moeten komen om de inflatie onder controle te krijgen.

Hij zei: “We zullen gewoon moeten doorzetten, ook al kan dit nog even pijn doen.” Bostic voegde er echter aan toe dat als de consumentenprijsindex (CPI) van donderdag in de richting van een afname van de inflatie zou wijzen, dit ertoe zou kunnen leiden dat de Fed de omvang van toekomstige verhogingen terugbrengt tot 25 basispunten (bps). De Amerikaanse centrale bank verhoogdn vorige maand de tarieven met 50 basispunten na vier opeenvolgende sprongen van 75 basispunten.

De president van de San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly, gaf ook aan dat de tarieven boven de 5% moeten gaan. Ze zei in een interview met de Wall Street Journal dat de Fed de tarieven moet blijven verhogen en hoog moet houden totdat de klus goed is geklaard. Dat wil dus zeggen tot de inflatie onder controle is.

Bostic noch Daly zijn dit jaar stemgerechtigd lid van het Federal Open Market Committee (FOMC).

Momenteel bevindt de Fed Funds-rente zich in een bereik van 4,25% tot 4,5%. De FedWatch-tool van de CME Group geeft anderzijds aan dat de kans dat tarieven tegen het einde van 2023 boven de 5% uitkomen, kleiner is dan 3%. Het zou uiteindelijk dus toch kunnen dat de monetaire politiek van de Fed aan de vooravond van een trendommekeer (pivot) zou kunnen staan..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *