Goudmijnaandelen blijven ondergewaardeerd ondanks positieve vooruitzichten

Ondanks een stijging met ruim een derde voor de senior goudaandelen sinds de dieptepunten opgetekend in september, noteren de goudmijnaandelen nog steeds ver onder hun historische piekwaarderingen, terwijl de kasstromen en activawaarden natuurlijk stijgen in het spoor van de goudprijs.

De recente bewegingen tonen hoe groot de invloed van de goudprijs op die goudmijnaandelen is, waarbij de aandelen bijna drie keer zo snel bewegen als edelmetaal. Toch hebben die aandelen nog veel in te halen om terug te keren naar hun historische verhouding tot het edelmetaal zelf.

Zilver was, zoals altijd, volatieler dan goud en daalde halverwege 2022 opnieuw.

Maar sinds de turn in september is zilver tweeënhalf keer zoveel gestegen als goud. Dit is typisch een bullish teken voor edelmetalen.

De meeste zilverproductie is afkomstig van bijproductie van zink- of loodmijnen; het aantal nieuwe mijnen met een grote zilverproductie is het laagst in 20 jaar. Of met andere woorden: nieuwe zilvermijnen zijn eerder schaars.

Dit maakt het moeilijk om de zilverproductie in de komende jaren in te schatten, maar algemeen wordt verwacht dat deze zal afnemen, dit terwijl zowel de vraag naar  gespecialiseerde industriële toepassingen als de vraag naar zilver als belegging toeneemt.

Er zijn minder zilverproducenten dan goudproducenten en zelfs veel mijnwerkers met “zilver” in de naam. De meeste zilvermijnen produceren eigenlijk veel meer goud dan zilver, zo raar als het moge klinken. Dit betekent echter dat wanneer de beleggers terug naar de sector kijken, er meer geld achter minder namen aan gaat.

Zilveraandelen, waaronder Pan American Silver Corp. (PAAS:TSX; PAAS:NASDAQ), Fortuna Silver Mines Inc. (FSM:NYSE; FVI:TSX; FVI:BVL; F4S:FSE) en Wheaton Precious Metals Corp. (WPM:TSX; WPM:NYSE) zijn in 2023 dan ook kansrijk.

Over het algemeen zijn we wat 2023 voorzichtig voor de financiële markten, maar steeds positiever over goud en zilver. Deze kunnen op 31 december van dit jaar de grote winnaars blijken te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *