Outsider en Vernacular Art op de agenda bij Christie’s (waaronder een deel van de collectie van Jane Fonda)

Christie’s kondigde een grote verkoop van Outsider en Vernacular aan in het Rockefeller Center vanaf 14.00 uur op 18 januari tijdens de Americana Week in New York City. De verkoop bestaat uit een fenomenale selectie van kunstwerken, meesterwerken naast stukken van opkomende kunstenaars. Het omvat meer dan 100 schilderijen, sculpturen en tekeningen van onder meer Bill Traylor, Henry Darger, Thornton Dial, Anna Zemankova, Eugene Von Bruenchenhein, David Butler, James Castle, Clementine Hunter, Sister Gertrude Morgan, Winfred Rembert, Nellie Mae Rowe en meer. Bij de veiling is ook een selecte groep van 14 kunstwerken uit de collectie van Jane Fonda te zien. In totaal zal de verkoop van Outsider en Vernacular Art naar verwachting meer dan $ 1 miljoen opleveren.

Het topstuk in de verkoop is Goat, Camel, Lion and Figures, een iconisch werk van Bill Traylor dat naar schatting $ 200.000-300.000 kan opbrengen. Deze tekening behoort tot de meest historisch belangrijke werken van Traylor, aangezien het het stuk is dat hij toont in een reeks beroemde foto’s gemaakt door Charles Shannon. In de afgelopen tien jaar heeft de markt van Traylor een aanzienlijke groei gekend. Het huidige veilingrecord van Traylor is $ 507.000, gevestigd bij Christie’s New York in januari 2020 met de verkoop van Man on White, Woman on Red / Man with Black Dog.

Cara Zimmerman, Head of Outsider Art, Christie’s, merkt op: “Bill Traylor en andere kunstenaars die zonder formele training werkten, bieden een nieuwe lens waardoor we de Amerikaanse visuele cultuur kunnen begrijpen op een manier die jammerlijk ontbreekt in de canon van de kunstgeschiedenis. De foto’s van Shannon en de bijbehorende kunstwerken geven ons een uniek kijkje in Traylors leven en bestaan, zijn herinneringen, verkenningen, materialen en praktijk. Het is een voorrecht en een eer voor ons om geweldige werken van Traylor en andere kunstenaars te brengen met niet-traditionele verhalen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *