Goudprijs is dit jaar al met 2,5% gestegen (maar zal de opwaartse trend vastgehouden kunnen worden?)

Goud wordt momenteel verhandeld op het hoogste niveau in 7 maanden, na een stijging van ongeveer 2,5% sinds het begin van het nieuwe jaar. Maar wat/wie zit er achter deze recente rally? Tegen de achtergrond van ongewijzigde macro-economische vooruitzichten voor goud vermoedt TD Securities een mysterieuze koper op de markt.

Op maandag was goud op een gegeven moment minder dan $ 15 verwijderd van het belangrijkste niveau van $ 1.900 per ounce. De goudfutures van Comex in februari stonden vanmorgen op $ 1.876,60.

Sommige analisten verklaren de recente rally bij het goud vanwege de verwachting van een wijziging in de monetaire politiek van de Federal Reserve. Daarnaast zouden beleggers die zich willen afdekken in de aanloop naar de verwachte recessie.

TD Securities beschouwt de macro-vooruitzichten voor goud echter als ongewijzigd, vanuit die hoek kan de stijging dus niet worden verklaard. En de bank gelooft daarom dat een mysterieuze koper verantwoordelijk is voor de stijging van de goudprijs.

“De stijging van de goudprijs in de afgelopen twee maanden heeft de verwachtingen van analisten voor een aanhoudend zwakke periode doorkruist”, aldus Daniel Ghali, senior grondstoffenstrateeg van de bank. “We zien inderdaad geen enkel bewijs dat de stijging van de goudprijs verband houdt met een veranderend macroverhaal.”

De bank wees er ook op dat de speculatieve interesse in goud nog steeds zwak is. “We zien daarenboven ook nog steeds onvoldoende bewijs van aankopen door grote institutionele beleggers.”, zei Ghali maandag in een rapport. “Dit roept de vraag op: wie ter wereld is deze mysterieuze koper die de prijzen opdrijft?” vroeg Ghali.

Volgens de analyse van TD drijven de centrale banken, vooral China, momenteel de goudprijs op. De aankopen van dat land zouden op hun eentje goed zijn voor een stijging van de goudprijs met $ 150/oz.  

Tijdens het weekend meldde China dat het in december 30 ton extra goud had gekocht. Dit volgt op de aankoop van 32 ton goud in november, de eerste officieel geregistreerde aankoop van de People’s Bank of China sinds september 2019. De goudreserves van China bedragen nu in totaal 2.010 ton.

Volgens de World Gold Council (WGC) kochten centrale banken over de hele wereld in het derde kwartaal van 2022 een recordhoeveelheid goud. En veel analisten zien die trend in 2023 zich doorzetten.

In het derde kwartaal kochten de centrale banken in totaal bijna 400 ton, een stijging van 300% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Sinds het begin van 2022 centrale banken 673 ton, meer dan enig ander jaartotaal sinds 1967 – toen de Amerikaanse dollar nog door goud werd gedekt.

Alle ogen zijn nu gericht op het WGC-rapport over het vierde kwartaal, dat eind januari zal worden vrijgegeven met bijgewerkte jaarcijfers.

“Het tempo van de goudaankopen van handelaren in Shanghai vertoont nog geen tekenen van vertraging nu de long posities van die handelaren het hoogste niveau voor de afgelopen twaalf maanden naderen, “merkte Ghali op. Dit helpt om de recente ontkoppeling tussen goud en reële tarieven te verklaren. Maar de bank ziet de drijfveer van Chinese aankopen niet als een duurzame.

“Behoudens een ingrijpende wijziging van het geopolitieke regime, is het waarschijnlijk dat de Chinese vraag zal dalen tot normale niveaus”, zei Ghali. “Voorlopig vertoont het tempo van de goudaankopen van handelaren in Shanghai nog geen tekenen van vertraging, zelfs nu de netto long posities van de handelaren blijven toenemen.”

En als deze vraag inderdaad niet duurzaam is, is de goudprijs kwetsbaar voor een uitverkoop, waarschuwde Ghali. “Gezien het gebrek aan alternatieve kopers van goud zijn de goudprijzen kwetsbaar voor een sterke consolidatie”, zei hij. “We zullen kijken naar onze tracking van positionering voor de top tien goudhandelaren in China om te zoeken naar ontluikende tekenen van een piek in de Chinese vraag, die een tactisch signaal kunnen zijn voor een opmerkelijke prijsherziening.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *