Jim Ricards: hoe betrouwbaar is de informatie die we krijgen over de oorlog Oekraïne?

Hoe betrouwbaar is de informatie die we in het westen ontvangen over de oorlog in Oekraïne? Niet erg betrouwbaar, wanneer we Jim Ricards mogen geloven. Volgens het nieuws dat we hier ontvangen, zijn de Oekraïners duidelijk aan de winnende hand en wordt aan de Russische bezetter de ene zware klap na de andere toegebracht.

In de afgelopen maanden werden de Oekraïense winsten uitgebreid in het zonnetje gezet, terwijl Rusland zich moet terugtrekken en veroverd terrein weer wordt prijsgeven? Dat is het gangbare, pro-Oekraïense verhaal. Maar de realiteit is volgens Ricards anders.

De meeste Oekraïense winsten werden geboekt door de inname van licht verdedigde posities die de Russen snel verlieten omdat ze het niet waard waren om te verdedigen.

Die Russische troepen (eigenlijk Donbas-milities) kregen het bevel zich terug te trekken naar versterkte Russische linies, terwijl de Oekraïense troepen die zich haastten om de leegte in te vullen werden afgeslacht door Russische artilleriebombardementen.

De meeste mensen denken aan oorlog in termen van winst of verlies van territorium. Als je territorium verliest, moet dat betekenen dat je de oorlog verliest. Maar zo eenvoudig is het niet altijd.

De Russen zullen bereidwillig grondgebied afstaan om op een later tijdstip onder gunstigere omstandigheden opnieuw terug te komen. Ze zullen het verlaten terrein opnieuw nemen als de voorwaarden volgens hen gunstig zijn. Ze mikken niet in de eerste plaats op uitbreiding van het veroverd territorium. Het primaire Russische doel is om de Oekraïense strijdkrachten te verzwakken en vervolgens te vernietigen.

En als de Oekraïners Russische posities blijven aanvallen om land te heroveren en een propagandaslag te scoren, vinden de Russen dat prima. Ze zullen de aanvallende troepen gewoon ontvangen op zwaar artillerievuur (artillerie doodt veel meer mensen in een oorlog dan kogels of bommen).

En ondanks de beweringen van de Oekraïense regering, vertellen de inlichtingendiensten dat Rusland momenteel een ratio van  het aantal slachtoffers in een verhouding van 8-10:1 heeft. Met andere woorden, Rusland bezorgt Oekraïne acht tot tien slachtoffers voor elk slachtoffer dat het zelf lijdt.

Dat soort ratio is volgens Ricards niet houdbaar voor Oekraïne. Ondertussen heeft Rusland zijn posities versterkt met 300.000 of meer nieuwe soldaten (ongeveer 30 divisies) die goed zijn uitgerust en bevoorraad. Dat komt bovenop de troepen die al in Oekraïne waren.

Er zijn aanwijzingen dat ze worden ondersteund door ten minste 1.500 tanks, 5.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.000 raketartilleriesystemen, honderden vliegtuigen en helikopters plus duizenden tactische ballistische raketten, kruisraketten en drones. Heeft Ricards inderdaad gelijk en worden we wat informatieverstrekking betreft iets op de mouw werd gespeld? Misschien zullen we het nooit met zekerheid weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *