Beleeft de vastgoedmarkt de traditionele stilte voor de al even traditionele storm?

Voorlopig is er op de Belgische vastgoedmarkt nog geen vuiltje aan de lucht. Ondanks woelige tijden houdt die vastgoedmarkt goed stand. In het derde trimester daalde de vastgoedactiviteit in ons land met slechts -1,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De prijs van een huis zat in de eerste 9 maanden van het jaar in de lift: +7,6% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. De prijs van een appartement steeg minder snel: +3,4%. Opvallend: het percentage kopers dat 30 jaar of jonger was, nam dit jaar toe in vergelijking met 2021.

Wat kunnen we aan dit bericht toevoegen? Op de eerste plaats dat het uiteraard een situatieschets die betrekking heeft op een situatie uit het verleden, sinds het derde kwartaal van vorig jaar is heel wat gebeurd. Maar niets wat de vastgoedmarkt een duwtje in de rug kan geven. Op de eerste plaats op het vlak van de rente. In één jaar tijd is de intrest op woonkredieten zowat verdubbeld van 1,5% tot 3%, met een trend die nog steeds stijgend is. Concreet wil dit zeggen dat voor een lening van 200.000 euro de maandelijkse afbetaling toeneemt van circa 800 euro per maand tot een bedrag van ongeveer 950 euro per maand. Wat voor een doorsnee gezin wel degelijk een slok op de borrel scheelt.

Het zal uiteraard van de evolutie van de rente afhangen hoe de vastgoedmarkt in de komende weken en maanden zal evolueren. Recente signalen wijzen er op dat de Europese Centrale Bank weldra haar basisrente niet zo ver zal optrekken. Dat zou betekenen dat de vastgoedmarkt vanuit die hoek op een parachute kan rekenen. Een afname van de vraag naar woningen kan er toe leiden dat de huizenprijzen kunnen dalen. Wat vooral door jonge kandidaat-kopers op applaus zal worden onthaald.

Maar hoe ver kan de daling van de vastgoedprijzen reiken? Zijn er risico’s op een krach of niet? Dat zal dus van de evolutie van de rentevoeten afhangen.

In de VS is de rente veel sterker en veel sneller verhoogd en daar mag de schade aanzienlijk worden genoemd. De huizenprijzen zullen met meer dan 25% dalen ten opzichte van de piekniveaus in sommige ‘oververhitte’ Amerikaanse markten, zegt Goldman Sachs. Zo’n vaart zal het hier waarschijnlijk niet lopen, maar men weet uiteraard nooit. Niemand voorspelt een crash van de vastgoedmarkt en dat is op zich al een factor die te denken geeft. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *