Wie stopt de paniekzaaiers? Wanneer mogen we een eerlijke berichtgeving over van alles en nog wat ontvangen?

Het is eigenlijk om van de stoel af te vallen: eerst worden we de gordijnen ingejaagd met onheilspellende berichten over de energiemarkt. Het was hoog tijd om dekens, warme handschoenen en weet ik veel aan te schaffen om deze winter toch maar niet te bevriezen wegens schrijnende energietekorten. Het wegvallen van het grootste deel van de Russische export zou ons namelijk opzadelen met een tekort aan dat o zo belangrijk gas.

Wat blijkt nu? Met hangende poten wordt officieel toegegeven dat er een overschot aan gas beschikbaar is. Met als gevolg dat in feite het einde van de energiecrisis in alle stilte wordt uitgeroepen. De energierekeningen worden stilaan weer betaalbaar. Op de TTF, de benchmark Nederlandse futuresmarkt voor aardgas, zakte de prijs voor een megawattuur gas dinsdag richting 50 euro. Dat is het laagste niveau sinds december 2020. Voor de Russische inval in Oekraïne dus. De paniekzaaiers kunnen dus inpakken met hun horrorverhalen.

Ook met de elektriciteitsprijzen gaat het bergaf. Waardoor de prijzen voor energie langzaam maar zeker in de richting van pre-Oekraïne niveaus evolueren. Al die paniek voor niets dus. De verwachting is bovendien dat de energieprijzen nog verder zullen dalen. Uiteraard weet men natuurlijk nooit, het valt nooit uit te sluiten dat die prijzen vroeg of laat opnieuw zullen stijgen. De oorlog in Oekraïne, u weet wel.

Laat het ons nog even over die oorlog hebben. Daar leken de Oekraïnse troepen aan een verschroeiende opmars te zijn begonnen. De klungelende Russische troepen werden langs alle kanten overrompeld en het leek nog slechts een kwestie van tijd alvorens het grondgebied van Oekraïne vrij van Russen mocht worden verklaard. Misschien zou Oekraïne zelfs op zijn beurt Rusland binnen vallen.

De praktijk leert ons echter een ander verhaal. De zegerijke opmars van de Oekraïners lijkt te zijn gestuit, met als gevolg dat de oorlog nog langer kan duren. En wij weer eens met de sprookjes van Moeder de Gans werden opgezadeld. Daarom nogmaals deze oproep: Wie stopt de paniekzaaiers? Wanneer mogen we een eerlijke berichtgeving over van alles en nog wat ontvangen? Het antwoord op die vraag moeten we helaas open laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *