Fondsbeheerders worden positiever voor het goud

De goudmarkt is 2023 op een solide basis begonnen en één in Europa gevestigde fondsenbeheerder ziet zelfs een groot potentieel voor het goud nu investeerders een hernieuwde belangstelling voor het edelmetaal aan de dag leggen.

In november ondervroegen analisten van HANetf 100 Europese en Britse vermogensfondsbeheerders en volgens de resultaten zei 89% van de respondenten dat ze van plan zijn hun blootstelling aan goud in 2023 te vergroten.

Volgens het onderzoek zien beheerders van vermogensfondsen de vraag van centrale banken naar goud als een belangrijke positieve factor voor het edelmetaal. Volgens gegevens van de World Gold Council kochten centrale banken vorig jaar, tot en met het einde van het derde kwartaal, 673 ton goud, het hoogste aantal in één jaar sinds 1967.

Uit het onderzoek blijkt dat 83% van de managers verwacht dat de centrale banken in het nieuwe jaar goud zullen blijven kopen.

Samen met de vraag van de centrale banken zeiden de beheerders van vermogensfondsen dat goud een aantrekkelijke inflatie hedge blijft en een bescherming tegen verdere volatiliteit en risico’s op de aandelenmarkt.

Toen de rondvraag werd gedaan, stond de goudprijs in de buurt van het laagste punt in twee jaar en volgens de fondsbeheerders was deze koers een aantrekkelijk instappunt op de lange termijn.

“Het ziet er naar uit dat een groot deel van het negatieve sentiment ten opzichte van goud verdwenen is”, zegt Tom Bailey, hoofd ETF-onderzoek bij HANetf, in het rapport. “Veel analisten denken nu dat de Federal Reserve de renteverhogingen vertraagt, terwijl de kracht van de dollar lijkt af te nemen. Dat zou de druk op goudprijs enigszins moeten verlichten en mogelijk resulteren in een aantrekkende investeringsvraag.

Vorige maand zei Eric Strand, portefeuillemanager en maker van het in Europa genoteerde AuAG ESG Gold Mining exchange-traded fund (LSE: ESGO), dat goud aan de vooravond van een nieuwe bullmarkt zou kunnen staan.

Met goud dat vorige week boven de $1.900 afsloot, richten analisten hun focus nu op het niveau van $2.000

Strand zei dat hij de goudprijs in 2023 met 20% ziet stijgen. Samen met goud verwacht Strand dat de mijnbouwsector voor edelmetalen, die ondermaats heeft gepresteerd in vergelijking met het goud zelf, in het nieuwe jaar een nieuwe impuls zal krijgen.

“Goudmijnaandelen zijn vandaag de dag historisch gezien goedkoop ten opzichte van goud, iets dat in de komende seculiere bullmarkt zal omslaan”, zei hij. “Goudmijnbouwaandelen hebben een zeer lage correlatie met de brede aandelenmarkt en worden interessanter voor grotere beleggers die op zoek zijn naar mogelijke/alternatieve rendementsfactoren en dat kan resulteren in sterke kapitaalstromen, waardoor de aandelenkoersen verder stijgen.”

Samen met het AuAG ESG Gold Mining exchange-traded fund beheert HANetf ook een tweede op milieu en sociaal bestuur (ESG) gericht fonds: The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC (LSE: RMAU). Vorig jaar zag RMAU een groei van 130%, tegen de wereldwijde neerwaartse trend in de ETF-markt in.

Volgens het onderzoek zien vermogensbeheerders een potentiële premie voor ESG-gerichte fondsen, waarbij 36% van de fondsbeheerders een dramatische toename verwacht van overboekingen naar goudfondsen met sterke ESG-referenties, terwijl 54% van de respondenten een lichte toename ziet in overstappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *