Iran en Rusland werken aan nieuwe stablecoin op basis van goud

De Centrale Bank van Iran is in gesprek met de Russische centrale bank om een nieuwe stablecoin te creëren, ondersteund door goud. Volgens een rapport van de Russische nieuwssite Vedomosti zou het nieuwe token worden gebruikt als betaalmiddel voor buitenlandse handel in plaats van de dollar, de Russische roebel of de Iraanse rial. De bron voor het verhaal was Alexander Brazhnikov, uitvoerend directeur van RAKIB, de Russische vereniging voor cryptocurrency en blockchain.

Brazhnikov zei dat de verwachting is dat het token een cryptocurrency van het type stablecoin zou zijn, ondersteund door goud. Voorbeelden van gouden stablecoins zijn Paxos Gold (PAXG), de grootste door goud gedekte stablecoin op de markt met een marktkapitalisatie van $512 miljoen, en Tether gold (XAUT), de eerste door goud gedekte stablecoin, met een marktkapitalisatie van $471 miljoen.

De lopende discussies over de nieuwe stablecoin werden bevestigd door Anton Tkachev, een lid van de Doema-commissie voor informatiebeleid, informatietechnologie en communicatie. Tkachev onderstreepte dat deze kwestie pas actief op staatsniveau zou worden besproken zodra cryptocurrencies volledig gereguleerd zijn in Rusland.

Op 23 november begon de Russische Doema te werken aan een ontwerpwijziging van de Digital Financial Assets-wet om crypto te reguleren en een nationale crypto-uitwisseling te creëren. Sergey Altukhov, een lid van het Economic Policy Committee voor Verenigd Rusland, de partij die president Vladimir Poetin steunt en 72% van de zetels in de Doema heeft, bevestigde de plannen.

“Het heeft geen zin om te doen alsof cryptocurrencies niet bestaan, maar het probleem is dat ze circuleren buiten de regulering van de overheid”, zei hij. “Dit betekent voor de Russische overheid miljarden roebels aan verloren begrotingsinkomsten in de vorm van belastingen.”

Altukhov zei dat ze voorwaarden moeten scheppen voor de legalisatie van cryptocurrencies en de spelregels moeten aanpassen, zodat ze niet in tegenspraak zijn met de regels van de centrale bank en van de regering. Hij zei dat wetgevers nu de exacte formule van noodzakelijke stappen bespreken en hun argumenten versterken ter voorbereiding op de herziening van regelgevers.

Eerder in november opende de Russische centrale bank openbare raadplegingen over stablecoins, NFT’s en andere tokenized financiële instrumenten, wat een teken was van openheid voor de groei van crypto in het land. Maar slechts drie dagen later, op 10 november, herhaalde de gouverneur van de Russische Centrale Bank (CBR), Elvira Nabiullina, haar harde standpunt over cryptocurrencies in het land.

“Wat crypto betreft, zijn we vanzelfsprekend voorstander van de ontwikkeling van digitale financiële activa en de digitalisering van financiën”, zei Nabiullina. “Maar digitale financiële activa zijn niet beperkt tot crypto, tot private cryptocurrencies. We hebben ons standpunt dat private cryptocurrencies – waarvoor het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is, of hoe de verantwoordelijkheid ligt, die ondoorzichtig zijn en een hoog risico op volatiliteit met zich meebrengen – niet mogen worden gebruikt in de dagelijkse handel.”

De Russische honger naar goud is ook sterk toegenomen sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022, met meer dan 50 ton fysiek goud gekocht door Russische burgers in 2022, volgens een onderzoek onder grote Russische banken. Vijf van de 13 grootste Russische banken verkochten vorig jaar 57 ton fysiek edelmetaal, veel meer dan de 40-50 ton die het Russische Ministerie van Financiën in december voorspelde. Volgens de gegevens van de World Gold Council kochten Russische burgers in 2021 minder dan zes ton goud.

Het Russische ministerie van Financiën kondigde eerder deze maand ook aan dat ze de limieten wat betreft goud en Chinese yuan binnen het National Wealth Fund (NWF) hebben verdubbeld. De nieuwe maximale bezitslimieten zijn vastgesteld op 40% voor goud en 60% voor yuan, tegenover respectievelijk 20% en 30%. De NWF beheert de olie-inkomsten van Rusland en de totale waarde bedraagt $ 186,5 miljard.

In april 2022 waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds dat Rusland het crypto-ecosysteem zou kunnen gebruiken om de westerse sancties te omzeilen die aan het land zijn opgelegd sinds het Oekraïne in februari binnenviel, inclusief het gebruik van zijn energiesector om Bitcoin te mijnen en inkomsten te genereren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *