CEO Unilever verwacht nog hogere (voedsel)prijzen

De CEO van consumptiegoederengigant Unilever verklaarde dinsdag dat de prijzen op korte termijn waarschijnlijk zullen blijven stijgen, eraan toevoegend dat zijn bedrijf een draaiboek heeft ontwikkeld voor een periode hoge inflatie dankzij de ervaringen opgedaan in landen als Argentinië en Turkije.

In een gesprek met Joumanna Bercetche van CNBC op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, vertelde Alan Jope hoe zijn bedrijf zijn activiteiten aanstuurt in het huidige klimaat.

“De afgelopen 18 maanden hebben we een buitengewone druk op de inputkosten gezien, gaande van petrochemische afgeleide producten, landbouwproducten, energie, transport, logistiek en ga zo maar door,” zo stelde Jope.

“Tot nu toe was de reactie van de consument relatief gematigd, die consument toonde zich erg veerkrachtig maar dat zal niet noodzakelijk zo te blijven.”, zei Jope.

“We zien het vooruitzicht van een hogere volume-elasticiteit naarmate de energiekosten in de winter stijgen, het spaarniveau van de huishoudens afneemt en dat laatste is een die buffer wegvalt als de prijzen blijven stijgen”, zei hij.

Aan Jope werd ook gevraagd of hij enige ontspanning voorspelde wat de inflatiedruk betreft. Zijn antwoord op deze vraag liet aan duidelijkheid niets te wensen over: “Het is heel moeilijk om de toekomst van de grondstoffenmarkten te voorspellen”, antwoordde hij. “Zelfs als je druk uitoefent op de CEO’s van de grote oliemaatschappijen, blijveen ze terughoudend zijn als het gaat om het geven van een vooruitblik op de energieprijzen.”

Maar het management van Unilever is er zeker van dat er meer inflatoire druk doorkomt als gevolg van hogere inputkosten.” “We zitten op dit moment misschien rond piekinflatie, maar waarschijnlijk nog niet aan piekprijzen”, vervolgde hij. “Er zitten nog hogere prijzen aan te komen, maar het tempo van de prijsstijgingen heeft nu waarschijnlijk een hoogtepunt bereikt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *