De Kindig collectie: belangrijk Amerikaans meubilair, schilderijen, zilver en decoratieve kunst onder de hamer bij Sotheby’s

Op 21 januari 2023 veilt Sotheby’s belangrijk Amerikaans meubilair, schilderijen, zilver en decoratieve kunst uit de Kindig collectie. Voorwerpen afkomstig uit deze collectie zijn aan te treffen in veel belangrijke Amerikaanse museumcollecties, waaronder het Henry Francis du Pont Winterthur Museum, Philadelphia Museum of Art, Colonial Williamsburg, Baltimore Museum of Art, Diplomatic Reception Rooms en het Metropolitan Museum of Art. Het was niet alleen zakelijk talent, maar ook een onberispelijke smaak, intellectuele nieuwsgierigheid en een onweerlegbare integriteit die ervoor zorgden dat de naam Kindig deze grote collecties decoratieve kunst siert.

Joe Kindig Sr. en werd een van de toonaangevende dealers van paarden en muilezels in de Verenigde Staten. Zijn zaak bloeide tot de jaren 20 van vorige eeuw, het moment dat de Amerikanen hun paardenkoets vervingen door auto’s als hun belangrijkste vervoermiddel. Hoewel de carrière van Joe Kindig Jr. misschien een weerspiegeling was van die van zijn vader, was het de tante van Jr. die aanvankelijk zijn waardering voor antiek vormde. De jongen die op een dag zou uitgroeien tot verzamelaar, handelaar en – het belangrijkste – een bewonderaar van antieke wapens, kwam de waardering over als een gelukkig toeval.

Zijn vader verbood het de aankoop van een modern vuurwapen, en dus kocht Joe Kindig Jr. een niet meer bruikbaar antiek wapen – het eerste van een collectie die ooit de grootste ter wereld zou worden. Opmerkelijk genoeg heeft de man die een verzameling van meer dan 400 wapens verzamelde nooit in zijn leven een schot afgevuurd.

Later in zijn jeugd bezocht Jr. de pachtboeren van zijn vader en ruilde hij voor een paar dollar van de huur hun lange vuursteengeweren in. Het was in deze business buitengewoon succesvol en begon zodoende een postorderbedrijf met als specialiteit de verkoop van wapens. Na zijn afstuderen aan Penn State had Joe Jr. ervoor gekozen het familiebedrijf op te geven en in plaats daarvan antiquair te worden.

Hij las vraatzuchtig elk boek dat op dat moment beschikbaar was om zijn kennis aan te scherpen. In 1925 opende hij zijn eerste winkel op 304 West Market Street. Al snel hadden grote New Yorkse dealers contact en zagen ze hem als een bron om hun voorraad aan te vullen. De Amerikaanse economie bloeide, consumenten ontwikkelden een groeiende interesse in materiaal met significante banden met de Amerikaanse afkomst, en geleerden ondersteunden deze veranderende smaak door middel van uitgebreid academisch onderzoek. Het bedrijf breidde uit en verhuisde naar de nu beroemde 325 West Market Street, waar het bleef van 1934 tot de verhuizing naar Lancaster in 2010. De legende van Jr.’s bedrijf was niet alleen in zijn scherpzinnigheid, maar ook in zijn excentriciteiten. Een aantal voorwerpen uit zijn collectie komen nu dus onder de hamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *