Speelt goudprijs al in op renteverlagingen door de Fed?

Veel analisten op Wall Street en Main Street later dit jaar renteverlagingen in, aangezien de Amerikaanse economie begint te vertragen. En daar zou de goudmarkt op kunnen anticiperen.

“Met zowel de ISM’s in de productie- als de dienstensector in krimpgebied, bevindt de rondvraag van de National Federation of Independent Business over het optimisme bij de ondernemers zich onder het dieptepunt van de pandemie. Bovendien staat de index van de Conference Board over het vertrouwen bij de CEO’s op het zwakste niveau sinds de diepten van de wereldwijde financiële crisis. Kort samengevat: de vooruitzichten voor de economie zien er niet goed uit’, voegde Knightley eraan toe. “Nu de inflatie snel vertraagt en een recessie onvermijdelijk lijkt, zullen in de tweede helft renteverlagingen plaatsvinden, mogelijk zelfs met 100 basispunten. De Fed zal niet aarzelen om de economie in de VS uit een recessie te houden.”

De rentecurve schreeuwt om een recessie, zei Jeffrey Gundlach, CEO van DoubleLine Capital, zijn webcast ‘Just Markets’.

“De curve tussen de 3-maands en de 10-jarige rente werd niet zo lang geleden omgekeerd. De 10-jarige leverde meer dan 200 basispunten op dan de rente op drie maanden,” zei Gundlach. “We krijgen zo een duidelijke referentie naar het verleden, meer bepaald naar de periode dat Paul Volcker aan het hoofd van de Fed stond. We hebben de 3-10’s inderdaad niet meer zo omgekeerd (‘inverse’) gezien sinds het begin van de jaren tachtig. Het was dichtbij in 1999-2000, maar ook toen kregen we een behoorlijk vervelende recessie.”

Volgens hem zal de Fed alle moeite van de wereld hebben om de rentetarieven tot 5% te krijgen, uiteindelijk zal ze dit jaar zelfs gedwongen zijn om de rente opnieuw te verlagen. “De situatie op de obligatiemarkt laat zien dat de Fed de 5% niet zal halen. Ze zullen tegen mei of juni iets minder dan 5% halen en dan beginnen met te verlagen. En dan liggen kansen voor het goud weggelegd”, zei hij.

De CEO van DoubleLine Capital werd optimistischer over het goud nadat het de grens van $ 1.800 per ounce had overschreden, en hij gelooft dat het nu een goed moment is om goud te kopen en goud te bezitten.

Goud staat aan de vooravond van een nieuwe  bullmarkt met op de achtergrond het idee dat de markten al een piek in de monetaire politiek van de Fed in zicht hebben, merkte MKS PAMP hoofdstrateeg metalen Nicky Shiels op.

“De trend is een zwakkere US$ en dus goed op koers liggende edelmetalen. Goud vertelt ons momenteel wat er op economisch en financieel vlak gaat gebeuren in 2023. Er zal een Fed-vertraging zijn, een Fed-spil, een recessie en dan uiteindelijk een liquiditeitsinjectie, waardoor de geldhoeveelheid zal uiteindelijk weer stijgen in 2023.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *