Analisten zijn optimistisch voor de zilverprijs in 2023

Aan het begin van het jaar kan het interessant zijn om een aantal voorspellingen van analisten over de zilverprijs onder de aandacht te brengen. Blijkt dat het enthousiasme vrijwel unaniem is:

• David Morgan: “Zilver heeft de neiging beter te presteren dan 3:1 ten opzichte van goud in bullmarkten. Zodra zilver $ 30-50 overstijgt, kan de volgende been van de haussefase de prijs naar $ 70- $ 100 brengen.”

• Investing Haven: “Zilver zal in 2023 stijgen omdat we verwachten dat de top in de Amerikaanse dollar wordt bevestigd. Bovendien wordt onze voorspelling van de zilverprijs voor 2023 ondersteund door leidende indicatoren zoals de inflatieverwachtingen en het Silver CoT-rapport (posities op de zilverfuturesmarkt). Zodra zilver in de buurt van $ 36 noteert, is het een kwestie van tijd voordat de all time highs bereikt kunnen worden. Zilver is hét koopwaardige edelmetaal voor 2023.”

• Avi Gilburt: “Op de lange termijn denk ik voor aan zilver om $ 50, maar dat kan een paar jaar duren. De prijs zou anderzijds gemakkelijk kunnen verdubbelen in 2023 en de eerste helft van 2024.”

• Wells Fargo: “Grondstoffen bevinden zich sinds 2020 in een supercyclus, waarbij zilver een speciale rol lijkt te spelen, vooral als je bedenkt hoe goedkoop het is ten opzichte van andere grondstoffen. Als je in een supercyclus zit, merk je vaak dat spelers met een hoge bèta het beter doen. Tussen 1999-2011 deed zilver het ook veel beter dan goud.”

• Commerzbank: “Zilver zou moeten profiteren van het einde van de renteverhogingen door de Fed en de speculaties over de renteverlagingen die daarna zullen beginnen. Het verwachte economische herstel na het einde van de recessie zou ook zilver als edelmetaal met een hoog industrieel gebruik ten goede moeten komen. Met de versoepeling van de coronabeperkingen in China zou de vraag naar zilver een verdere impuls moeten krijgen, aangezien China de grootste afnemer van zilver is.”

• Philip Newman, Managing Director van Metals Focus: “De industriële vraag naar zilver bereikte in 2022 een record en bereikte 539 miljoen ounces. Met zoveel landen gericht op energiezekerheid, zag zilver een nieuwe vraag komen van zonnepaneleninstallaties, die dit jaar nieuwe hoogtepunten bereikten. De automobielsector droeg ook bij aan de extra vraag, met name de elektrificatie van voertuigen. Het gemiddelde zilvergehalte per voertuig stijgt.”

• OANDA: “Een recessie zou een domper op de industriële vraag kunnen zijn, maar niet genoeg om van zilver een recessie-slachtoffer te maken. Het gaat het dit jaar goed doen, net als goud overigens.”

• Philip Newman/Metals Focus: “In 2022 werd 60% van het zilver geleverd met vliegtuigen wat eerder ongewoon is. Zilver reist meestal per zeevracht. Vervoer per vliegtuig is nu mogelijk vanwege de hoge premie. De vraag is zo onverzadigbaar dat de klanten  geen twee of drie maanden willen wachten op een zeecontainer.”

• Bank of America: “Hoewel het opwaartse potentieel op korte termijn beperkt kan zijn, is het mijnaanbod beperkt, dus een opleving van commerciële aankopen zal uiteindelijk de prijzen opdrijven.  De aanvoer zou ook moeten worden ondersteund door de stijgende vraag naar zonnepanelen en elektrische voertuigen, terwijl de ganse wereld zich richt op het aanpakken van klimaatverandering.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *