Saoedi’s bevestigden in Davos plannen olie los van de dollar te verhandelen

Eerder deze maand schreef de voormalig repo-goeroe van de NY Fed, Zoltan Pozsar  een rapporten dat zo snel mogelijk in de plooien van de media werd weggemoffeld. Hij beschreef namelijk hoe Poetin de hel op het westerse financiële systeem los zou kunnen laten door te eisen dat Russische olie-exporteurs in plaats van dollars in goud worden betaald, waardoor olie effectief zou worden gekoppeld aan het goud. Op die manier zou het Petrogold in plaats van de Petrodollar worden gelanceerd.

Vervolgens markeerde het bezoek van de Chinese president Xi aan Saoedi-Arabië en de Gulf Cooperation Council (GCC) -landen de geboorte van de Petroyuan. Daarmee krijgt China niet alleen een speciale relatie met het land met het ‘+’-teken in OPEC+ (Rusland), maar ook met Iran en zodoende met de hele OPEC+.”

Pozsar reageerde als volgt op het bericht: “President Xi communiceerde zijn boodschap over ‘renminbi-facturering’ niet tijdens de eerste dag van zijn bezoek – toen hij alleen de Saoedische leiders ontmoette – maar tijdens de tweede dag van zijn bezoek – toen hij de leiders van alle GCC-landen ontmoette en daarmee was zijn boodschap duidelijk: de olie die naar het oosten stroomt + renminbi-facturering = de dageraad van de Petroyuan.”

En volgens Bloomberg staat Saoedi-Arabië nu open voor discussies over handel in andere valuta dan de Amerikaanse dollar, aldus de minister van Financiën van het koninkrijk.

“Er zijn geen problemen met het bespreken van hoe we onze handelsovereenkomsten afhandelen, of het nu in de Amerikaanse dollar is, of het nu de euro is, of het in de Saoedische riyal is. Uiteindelijk maakt dat weinig verschil. We zijn zeker niet met hanen en voeten gebonden aan de dollar.”, vertelde Mohammed Al-Jadaan dinsdag aan Bloomberg TV in een interview in Davos. .

Al-Jadaan stelde dat het doel Saoedisch koninkrijk zijn relatie met cruciale handelspartners, met name China, wil versterken:

“We hebben een zeer strategische relatie met China en we hebben dezelfde strategische relatie met andere landen, waaronder de VS, en we willen die ook ontwikkelen met Europa en andere landen die bereid en in staat zijn om met ons samen te werken”, zei Al-Jadaan. Het is dus niet zo dat hij zijn schepen achter zich verbrandt.

Saoedi-Arabië werkt ook samen met multilaterale instellingen om steun te verlenen aan Pakistan, Turkije en Egypte, als onderdeel van de vrijgevigheid van het koninkrijk aan landen die het als kwetsbaar beschouwt, zei Al-Jadaan.

“We leveren zelfs olie en derivaten om in hun energiebehoeften te voorzien”, zei Al Jadaan. “Er worden dus door ons veel inspanningen ondernomen om de relaties met de rest van de wereld te onderhouden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *