Staan we voor een herhaling van de grote prijsrevolutie uit de 16de eeuw?

Een kop in het Nederlandse Financieel Dagblad trok vorige week onze aandacht: ‘Enge parallellen met de grote inflatie van de 16de eeuw’. Daarmee wordt de huidige inflatieperiode vergeleken met een rampzalige periode in een uiteindelijk toch niet zo ver verleden: de grote prijsrevolutie uit de 16de eeuw.

De term ‘prijsrevolutie’ wordt over het algemeen gebruikt voor een reeks van economische gebeurtenissen van de tweede helft van de 15e eeuw tot het einde van de eerste helft van de 17e eeuw. Het betrof dan vooral de inflatie in West-Europa tijdens die periode. In die 150 jaar zijn de prijzen ongeveer verzesvoudigd. Dat komt neer op een prijsstijging van gemiddeld 1% per jaar. Of met andere woorden: voor huidige begrippen was de inflatie dus niet hoog. Maar ze bleven stijgen, jaar na jaar, zodat de inflatiecijfers uiteindelijk toch door het dak vlogen.

De prijzen waren in die periode, door de beschikbaarheid op grote schaal van edelmetaal/geld als gevolg van de ontdekking van Amerika (de grote hoeveelheden goud en zilver die vanuit Amerika werden aangevoerd), niet meer direct gekoppeld aan de oogst zoals dat in de Middeleeuwen het geval was. Dit duidde op de ontwikkeling van het kapitalisme als belangrijke factor in het ontstaan de wereldeconomie. Ook de pest speelde een rol in het verhaal. Het ‘uitdunnen’ van de Europese bevolking door de pest plus de beschikbaarheid van veel meer geld in de vorm van goud of zilver, leidde tot een ontwaarding van dat geld.

De huidige situatie is natuurlijk anders, de wereldbevolking daalt niet meer stijgt. Maar er wordt wel steeds meer geld in het financieel systeem gepompt, geld dat door de centrale banken gewoon uit de lucht wordt geplukt. Jarenlang was de inflatie volgens de centrale banken te laag, maar inmiddels is de geest uit de fles. De inflatie blijft maar stijgen en de vraag blijft of deze evolutie gestopt kan worden. Dit gezegd zijnde, wijzen we nog even op de recente Belgische inflatiecijfers zoals die door Statbel onlangs werden bekendgemaakt.

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedroeg in december 10,2% ten opzichte van 10,5% in november en 13,1% in oktober. De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) kwam uit op 7,1% ten opzichte van 6,8% in november. De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand december bedroeg 10,4% ten opzichte van 10,6% in november.

De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn gas, elektriciteit, zuivelproducten, brood en granen, vlees, groenten en huisbrandolie. De subindices die vorige maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn woninghuur, telecommunicatie, verpleging in het ziekenhuis, restaurants en cafés, meubels, motorbrandstoffen en kleding.

Uiteraard kan het Belgisch inflatieverhaal niet op zich worden bekeken, de wereld is nu eenmaal een groot dorp geworden. Beleven we een nieuwe prijsrevolutie? Het is nog te vroeg om daar veel over te zeggen, maar van de centrale banken mag de grootst mogelijke waakzaamheid worden verwacht. Misschien is het toch beter om de basisrente wat te veel in plaats van te weinig op te trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *