Goudprijs op piek voor de afgelopen 9 maanden (de vraag naar meer veiligheid is opnieuw toegenomen)

De goudprijs sloot vrijdag licht hoger en werd afgevlagd op het hoogste punt in negen maanden op het einde van de sessie in de VS, dit te midden van een stevige vraag naar een veilige haven. De bulls beginnen nu in ieder geval stilletjes aan een nieuwe recordprijs te denken. De huidige piek aller tijden in de Comex goudfutures ligt op $ 2.078,80 per ounce, een piek die werd bereikt in maart 2022. De goudfutures voor februari stegen met $ 3,80 naar $ 1.927,70 en de zilverfutures voor maart stegen met $ 0,19 naar $ 24,06. Vanmorgen noteren de goudfutures op $ 1.929,10.

De wereldwijde aandelenmarkten eindigden vrijdag opnieuw grotendeels in de plus. De risicobereidheid van handelaren en beleggers is echter niet zo groot als in de eerste helft van januari. Dat leidt tot toch steeds meer veilige haven aankopen in goud en zilver.

De markt wordt tot nu toe niet significant beïnvloed door het Amerikaanse Congres en zijn impasse over het schuldenplafond, maar dat zou nog kunnen komen. Of zoals Barrons het schreef: “Het congres speelt met het vuur wat de Amerikaanse staatsobligaties betreft, het fundament van het wereldwijde financiële systeem. Als wetgevers dynamiet in die fundering stoppen door de VS in gebreke te laten gaan op haar rentebetalingen, zal dit waarschijnlijk een aardbeving veroorzaken. ” Deze situatie kan ook leiden tot een grotere vraag naar veilige havens voor goud en zilver.

De forexmarkten zagen de Amerikaanse dollarindex opnieuw hoger. De Nymex futures voor ruwe olie sloten iets hoger en werden verhandeld rond $ 81,40 per vat. Ondertussen bedraagt het rendement op de benchmark Amerikaanse 10-jaars schatkistpapier momenteel 3,484%.

Technisch gezien hebben de stieren op de goudmarkt gouden een gunstige technische trend op korte termijn in hun voordeel. De goudprijs bevindt zich in een 2,5 maanden oude opwaartse trend op het dagelijkse staafdiagram. Het volgende opwaartse prijsdoel van de bulls is om in februari futures boven de stevige technische weerstand op $ 2.000,00 te duwen.

Het volgende neerwaartse prijsdoel op korte termijn ligt op $ 1.870,00. De eerste technische weerstand ligt op het hoogste punt van vrijdag op $ 1.939,00 en vervolgens op $ 1.950,00, waarna de rit richting $ 2.000,00 kan volgen. De eerste steun ligt op $ 1.915,00 en vervolgens bij $ 1.900,00.

Ook de stieren kunnen genieten van een gunstig technisch plaatje op korte termijn. De handel in zilver is echter al drie weken zijwaarts gericht, met grote tussentijdse bewegingen. Het volgende opwaartse prijsdoel van de zilver bulls ligt op het hoogste punt in januari van $ 24,775. Het volgende neerwaartse prijsdoel voor de beren is de technische steun op $ 22,00. De eerste weerstand wordt gezien bij $ 24,25 en vervolgens bij $ 24,50. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *