Nouriel Roubini: het Amerikaanse schuldenplafond houdt een potentiële financiële catastrofe in

In de Verenigde Staten is de discussie over het schuldenplafond weer eens hoog opgelaaid. Er wordt wel terdege rekening gehouden met chaos op de financiële markt en in de economie als de Amerikaanse wetgevers deze keer geen oplossing vinden voor het schuldenplafond.

“Als er zelfs maar een tijdelijke wanbetaling van de Amerikaanse schuld zou zijn, zou dat echt een financiële catastrofe zijn”, vertelde NYU-professor en econoom Nouriel Roubini aan Yahoo Finance Live op het World Economic Forum. “Wanneer de schulden niet tijdig worden betaald, zullen binnenlandse en buitenlandse investeerders de Amerikaanse staatsobligaties niet meer kopen en krijgt de VS een piek in de rentetarieven.”

De federale overheid heeft vorige week donderdag officieel haar schuldlimiet van $ 31,38 miljard bereikt. Dat zette op zijn beurt het ministerie van Financiën ertoe aan buitengewone maatregelen te gebruiken om een slopende schuldenlast te omzeilen.

“Het niet nakomen van de verplichtingen van de regering zou onherstelbare schade toebrengen aan de Amerikaanse economie, de levensstijl van alle Amerikanen en de wereldwijde financiële stabiliteit”, schreef de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een memo aan het Huis van Afgevaardigden op 13 januari.

Yellen zei dat de buitengewone maatregelen van het ministerie van Financiën waarschijnlijk begin juni zullen zijn uitgeput, waardoor wetgevers onder druk komen te staan om een oplossing voor het schuldenplafond te vinden. Het vinden van zo’n oplossing is in het verleden altijd al een uitdaging gebleken en ditmaal zal het niet anders zijn.

Herinneren we er aan dat de VS begin augustus 2011 zijn AAA-kredietrating bij S&P verloor, te midden van een controversieel debat over het schuldenplafond dat bijna leidde tot een sluiting van de overheid.

De S&P 500 verloor ongeveer 12% van begin juli 2011 tot eind augustus van dat jaar toen beleggers hun bezorgdheid uitten over de schuldensituatie van het land. Roubini dringt er op aan dat de overheid koste wat het kost een soortgelijke situatie moeten vermijden, vooral omdat de Amerikaanse economie kampt met een trage economische groei en een hardnekkig hoge inflatie. “Het zou krankzinnig zijn en een totale catastrofe voor de VS”, voegde Roubini toe aan zijn reactie op het scenario van mogelijke wanbetalingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *