Goud breekt uit range $ 1.700 – $ 2.000, beleggers moeten de goud-koperverhouding goed in de gaten houden

Volgens Bloomberg Intelligence heeft de goudprijs zijn vroegere range van $ 1.700- $ 2.000 per ounce verlaten nu de Federal Reserve het toneel voorbereidt voor een omslag in haar rentepolitiek later dit jaar. De Amerikaanse centrale bank zal ‘ergens’ in 2023 stoppen met de rente te verhogen en haar basisrente integendeel verlagen, zo wordt algemeen verwacht.

“De ‘pivot’ van de Fed zal naar verwachting de goudprijs definitief doen uitbreken uit de range van $ 1.700 – $ 2.000 per ounce waar die prijs sinds 2019 in beweegt. Het voortzetten van de huidige trend van neerwaartse bijstellingen van de wereldwijde economische groei en/of een daling van de koperprijs wijzen duidelijk in de richting dat de periode van de renteverhogingen door de centrale banken achter de rug is’, zei de senior macrostrateeg van het bedrijf, Mike McGlone.

In zijn analyse keek McGlone op de eerste plaats naar de koper-goudratio en naar de rentecurve van Amerikaanse staatsobligaties om meer inzicht te krijgen in de evolutie van de prijs van het edelmetaal.

“Het herstel van de koperprijs met ongeveer 10% in 2023 kan van voorbijgaande aard zijn, gezien de afnemende wereldwijde groei, de terughoudendheid van de centrale banken wat betreft hun monetaire politiek en de gevolgen van de renteverhogingen van vorig jaar.”

Goud is momenteel de beste kandidaat om het beter te doen dan koper en dat vooral wanneer de Fed in 2023 pauzeert of de rente begint te verlagen, benadrukte McGlone. Dit komt nadat koper in 2022 naar nieuwe hoogtepunten steeg dankzij een wereldwijd economisch herstel, terwijl goud achterbleef als gevolg van de agressieve monetaire verkrappingscyclus en een sterke Amerikaanse dollar.

Kijkend naar de historisch steile verkrappingscyclus van 2022 (nooit eerder hebben de centrale banken zo snel en op zo grote schaal hun rente verhoogt), wees McGlone erop dat de repercussies van die hogere rentetarieven nu pas stilaan duidelijk worden. “Het opwaartse potentieel in rentetarieven en de prijzen van industriële metalen vanaf de huidige niveaus zal hoogstwaarschijnlijk beperkt zijn, aangezien de Chinese economie bij haar heropening meteen wordt geconfronteerd met een ernstige vastgoedcrisis, een autocratische heerschappij die meer lijkt op die van Noord-Korea versus Singapore en een wereld die afstevent op een recessie”, merkte hij op. Dat zal de koperprijs onder druk zetten, maar de goudprijs een duwtje in de rug geven. Meer dan ooit hoe ik de goud-koperverhouding goed in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *