Laat eens een ander geluid horen: oorlog in Oekraïne is een wanhopige zet van de VS om de hegemonie te behouden en een multipolaire wereld te voorkomen

Pepe Escobar is een Braziliaanse journalist en geopolitiek analist. In zijn column “The Roving Eye” voor Asia Times bespreekt regelmatig de multinationale concurrentie om dominantie over het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Naar de reden waarom moet waarschijnlijk niet lang gezocht worden: daar brandt de lamp. Of met andere woorden: daar zijn grote energievoorraden te vinden.

De oorlog in Oekraïne draait volgens Escobar niet alleen over Oekraïne en Rusland, waarbij de VS en de NAVO optreden als ogenschijnlijk welwillende supporters van Oekraïne, zoals de westerse media ons doen geloven. De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten zijn nauw betrokken bij het conflict.

De militaire terugtrekking uit Afghanistan in 2021 – na 20 jaar vergeefse bezetting – was een berekende “reorganisatie van de vuurkracht” tegen Rusland, zegt Pepe Escobar. Oekraïne is slechts een proxy en uiteindelijk kanonnenvoer voor Amerikaanse imperiale planners.

Deze oorlog maakt deel uit van een grotere geopolitieke confrontatie tussen de VS en Rusland, China en andere landen die aandringen op de opkomst van een multipolaire wereld. Dat is kort samengevat wereld een die niet langer onder de hegemonie staat van het door de VS gedomineerde westerse kapitalisme. Iets wat de Amerikanen natuurlijk kost wat kost willen vermijden.

Pepe Escobar beoordeelt het grotere geheel en schetst hoe de Amerikaanse imperiale staat in paniekmodus verkeert om het ineenstortende door de Amerikanen gecontroleerde wereldwijde kapitalistische systeem te ondersteunen, en in het bijzonder de bevoorrechte positie van de Amerikaanse dollar.

Nu oorlog voeren met Rusland en op langere termijn tegen China maakt deel uit van de wanhopige dynamiek om de dominante positie van Washington die na de Tweede Wereldoorlog werd gevestigd, te verlengen. Die naoorlogse imperiale orde – eufemistisch de “op regels gebaseerde orde” genoemd – raakt steeds meer in diskrediet door ongebreidelde imperialistische oorlogen en misbruik van financiële controles.

De overgrote meerderheid van de planeet wil bevrijding van het Amerikaans/westerse oorlogszuchtige systeem dat de basis vormt voor kapitalistische uitbuiting die alleen maar een wereldwijde elite verrijkt, aldus nog Escobar. De oorlog in Oekraïne is slechts de manifestatie van de ineenstorting van de Amerikaanse wereldmacht en een wanhopige poging om de systematische ongelijkheid die het kapitalisme kenmerkt, in stand te houden.

Dit jaar wordt een gevaarlijk jaar, zegt Pepe Escobar. Maar als de psychotische Amerikaanse deep-state planners door Rusland en China kunnen worden overvleugde zonder dat er een totale catastrofale oorlog uitbreekt, bestaat de kans dat er een meer hoopvolle, vreedzame en rechtvaardige wereldorde ontstaat. Volgens Escobar moeten we de hoop dus niet laten varen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *