De Fed zal de inflatieklus niet kunnen klaren en dat zal de goudprijs onvermijdelijk omhoog stuwen

De volatiliteit op de goudmarkt blijft toenemen naarmate de marktverwachtingen rond het monetaire beleid van de Federal Reserve veranderen. Een marktanalist zei echter, kijkend naar het grotere geheel, dat het edelmetaal in 2023 een aantrekkelijk actief zal blijven, aangezien onzekerheid de financiële markten domineert.

In een interview zei Michele (Mish) Schneider, directeur handelseducatie en -onderzoek bij MarketGauge, dat veel investeerders en economen verouderde modellen proberen te gebruiken om de huidige financiële marktomstandigheden te definiëren, maar ze gebruiken daarbij een strategie die gewoonweg niet werkt.

Hoewel het 40 jaar geleden is dat consumenten de inflatie zo hoog hebben gezien, merkte Schneider op dat wat de huidige omgeving anders maakt dan in de jaren 70 en 80, is dat inflatie een wereldwijd probleem is geworden. Het is veel groter geworden dan de Federal Reserve en haar monetaire beleid aankunnen, voegde ze eraan toe.

De neerwaartse trend in de globalisering, de heropening van China, aanhoudende geopolitieke conflicten en problemen met de staatsschuld zijn slechts enkele vonken die beperking leggen op wat de Federal Reserve kan doen met de instrumenten die ze heeft om de inflatie te bestrijden.

“De klassieke formule van de Fed bestaat uit het verhogen van de rente om de rug van de inflatie te breken, maar dat werkt gewoon niet meer. Het risico bestaat dat de Fed de controle verliest en dan zijn we nog verder van huis.”

Kijkend naar de goudprijs zei Schneider dat ze het edelmetaal dit jaar naar $ 2.000 per ounce ziet stijgen en mogelijk naar $ 5.000 per ounce in de komende paar jaar, aangezien de wereld een langdurige periode van stagflatie tegemoet mag zien, een omgeving van lage groei en hoge inflatie.

Schneider zei dat goud een aantrekkelijk alternatief voor diversificatie van activa en portefeuilles blijft, omdat er geen duidelijk pad is voor de wereldeconomie.

“Of het nu gaat om inflatie, stagflatie of zelfs een recessie, uiteindelijk borrelt overal chaos onder de oppervlakte”, zei ze. “Ik zie geen enkele reden waarom we dit jaar geen goudprijs van $ 2.000 kunnen zien.”

In alle chaos blijven stijgende consumentenprijzen een belangrijk aandachtspunt. De Federal Reserve heeft een harde lijn gevolgd in haar poging om de inflatie terug te brengen tot 2%, waarbij voorzitter Jerome Powell opnieuw zijn standpunt bevestigde dat de centrale bank vastbesloten is de klus te klaren.

De bullish vooruitzichten van Schneider voor goud komen doordat de markt vorige week een scherpe correctie heeft gezien na de beste start van het jaar in 10 jaar. De goudprijs is scherp gedaald tot onder de $1.900 per ounce, omdat er steeds meer verwachtingen zijn dat een hete Amerikaanse arbeidsmarkt de Federal Reserve zal dwingen haar agressieve houding te handhaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *