Een belangrijke Kandinsky onder de hamer bij Sotheby’s Londen

In maart zal Sotheby’s in Londen een van de grootste schilderijen van Kandinsky die ooit op de markt zijn gekomen, te koop aanbieden. Murnau mit Kirche II (1910), daterend uit een transformerend moment in Kandinsky’s carrière, omvat het allereerste begin van de revolutionaire abstracte taal die de rest van Kandinsky’s carrière zou ondersteunen – en de volgende generatie kunstenaars op een nieuw pad zou zetten.

Uitgevoerd op een indrukwekkende schaal, in het bijna vierkante formaat dat de voorkeur genoot van avant-garde tijdgenoten van Monet tot Klimt, en met een rijk palet van contrasterende tinten, heeft het onlangs gerestaureerde schilderij een opmerkelijke geschiedenis.

Kort nadat het was geschilderd, werd het werk gekocht door Johanna Margarete Stern (geboren Lippmann, 1874–1944) en Siegbert Samuel Stern (1864–1935). Johanna Margarete en Siegbert, mede-oprichters van een succesvol textielbedrijf, stonden centraal in het beroemde glinsterende culturele leven van het Berlijn van de jaren 1920, met een sociale kring die Thomas Mann, Franz Kafka en Albert Einstein omvatte. Samen bouwden ze een indrukwekkende kunstcollectie op van meer dan 100 schilderijen en tekeningen, waarvan de omvang hun veelzijdige smaak en interesses weerspiegelde, variërend van Hollandse oude meesters tot veel recentere, grensverleggende werken van Pierre-Auguste Renoir, Lovis Corinth, Odilon Redon, Max Liebermann, Edvard Munch en Max Pechstein.

Na het aan de macht komen van de nazi’s veranderde alles echter: hoewel Siegbert in 1935 een natuurlijke dood stierf, werd Johanna Margarete uiteindelijk gedwongen Duitsland te ontvluchten. Tijdens de Holocaust raakte de spectaculaire kunstcollectie van de Sterns verspreid.

Iets minder dan tien jaar geleden werd het doek geïdentificeerd op de muren van het Van Abbemuseum in Eindhoven, Nederland, waar het sinds 1951 hing. Kandinsky’s Murnau mit Kirche II onlangs teruggegeven aan de afstammelingen van de familie Stern. Het zal nu te koop worden aangeboden met een schatting van ongeveer $ 45 miljoen, waarvan de opbrengst zal worden verdeeld onder de dertien overlevende Stern-erfgenamen. Met de verkoop van het werk wordt ook verder onderzoek naar het lot van de familiecollectie gefinancierd.

Vroege werken van Kandinsky komen zelden op de markt en het leeuwendeel bevindt zich in grote museumcollecties over de hele wereld. Voorafgaand aan de verkoop in Londen op 1 maart, zal het schilderij worden tentoongesteld in Sotheby’s Hong Kong (5-7 februari), New York (11-15 februari) en Londen (22 februari-1 maart).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *