Kroatië koopt goud ter voorbereiding van het lidmaatschap van de eurozone

Kroatië koopt bijna 2 ton goud om over te dragen aan de ECB wanneer het land het nieuwste lid van de eurozone wordt

Het begin van 2023 was een historisch moment voor Kroatië omdat het land deel ging uitmaken van de eurozone en de euro als nationale munteenheid aannam. Deze belangrijke stap voor de Kroaten laat ook zien hoe goud een essentiële troef blijft voor centrale banken.

Vorige maand meldde Krishan Gopaul, marktanalist voor Europa, het Midden-Oosten en Azië bij de World Gold Council, dat Kroatië in december bijna 2 ton goud kocht. Dit was de eerste goudaankoop van de centrale bank sinds 2001.

Volgens het Kroatische openbare persbureau Hrvatska Radiotelevizija – HRT waren de goudaankopen gerelateerd aan de toetreding van het land tot de eurozone. Kroatië moest een deel van zijn buitenlandse reserves overdragen aan de Europese Centrale Bank, waar de eigen centrale bank nu ook lid van is.

In het interview met HRT zei de gouverneur van de Kroatische Nationale Bank (CNB), Boris Vujcic, dat ze begin januari 639,9 miljoen euro aan de ECB hadden overgemaakt.

Het gekochte goud, ongeveer 56.256 ounces en met een waarde van meer dan $ 101 miljoen, vertegenwoordigde 15% van de betaling aan de ECB, zei HRT. De overige 85% van de betaling was in Amerikaanse dollars, ter waarde van $ 580,1 miljoen. De centrale bank zei dat ze het goud op de open markt kocht voor iets meer dan $1.800 per ounce.

Volgens HRT zijn de goudreserves van Kroatië door de jaren heen onderwerp geweest van verhitte discussies. In 2015 werd onthuld dat het goud van de natie in 2001 werd verkocht voor ongeveer $ 272 per ounce. Kroatië had 13,2 ton goud nadat het zich begin jaren 90 van vorige eeuw losmaakte van Joegoslavië.

Kroatië trad in 2013 toe tot de Europese Unie en het duurde bijna tien jaar voordat het lid werd van de eurozone. Landen moeten aan specifieke economische criteria voldoen om lid te worden van de eurozone, waaronder gezonde overheidsfinanciën, duurzame prijsstabiliteit en een stabiele munt.

Hoewel Kroatië voor het eerst in meer dan 20 jaar goud kocht, was het zeker niet het enige land dat dit deed. Vorige maand constateerde de World Gold Council dat centrale banken in het vierde kwartaal van vorig jaar 417 ton goud kochten.

Centrale banken kochten vorig jaar 1.136 ton goud, het meeste sinds 1967 en het op een na hoogste bedrag sinds 1955.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *