Daling olieprijs zou goudprijs door het plafond kunnen jagen

De wereld bevindt zich midden in een ‘significante macro-economische reset’ en goud is in dit nieuwe universum de ‘stralende ster’, zo stelt Bloomberg Intelligence het in prozaïsche taal.

Nu de Federal Reserve en andere grote centrale banken de rente nog steeds verhogen tegen de achtergrond van een dreigende wereldwijde recessie, voorspelt Bloomberg Intelligence een ernstige wereldwijde economische reset, waarbij goud dit jaar een van de belangrijkste grondstoffen zal worden.

“We zien goud als de potentiële shooting star dit jaar”, zegt Mike McGlone, senior macrostrateeg van Bloomberg Intelligence. “De Federal Funds-rente is nog steeds aan het stijgen en die evolutie kan de eerste periode betekenen van wat wij beschouwen als een ernstige wereldwijde economische reset. De aanhoudende goud-bull- en ruwe-olie-bearmarkten kunnen daarbij de stimulerende factor worden.”

Ondanks dat de Fed aan het begin van het jaar agressief bleef, voorspelt McGlone een overgang naar renteverlagingen naarmate de economische groei vertraagt. “In ons basisscenario bevindt de wereld zich midden in een aanzienlijke macro-economische reset”, zei hij in zijn grondstoffenrapporten van februari. “De Federal Reserve zal binnenkort overgaan op versoepelingen om de afnemende economische groei in plaats van de inflatie aan te pakken.”

De extreme fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen tijdens de pandemie, gevolgd door de Russische invasie van Oekraïne, en vervolgens de ongekend gesynchroniseerde agressieve verkrapping door centrale banken hebben allemaal aanzienlijke gevolgen voor grondstoffen.

“Nooit eerder in de geschiedenis piekte de geldhoeveelheid in de VS op jaarbasis op dergelijke niveaus. Een organisch herstel van de wereldwijde vraag met een herstel van de vraag uit China lijkt onwaarschijnlijk in vergelijking met de risico’s van een terugval naar een lagere plateau voor grondstoffenprijzen. Ik verwacht inderdaad dat die grondstoffenprijzen dit jaar zullen dalen,” merkte McGlone op.

Maar goud is hierop de uitzondering. En McGlone kijkt liever naar de relatie tussen goud en olie om een nauwkeuriger beeld te krijgen. “De snelle rally van ruwe olie naar de piek in 2022 heeft mogelijk de basis gelegd voor het herstel van de goudprijs. Het metaal lijkt een bodem te hebben bereikt van waarop het herstel kan worden ingezet. De prijspiek bij het goud in 2022 heeft mogelijk de nieuwe standaard gezet, met implicaties voor een deflatie bij de grondstoffen en een prijsherstel bij het goud.”

Sinds 2007 heeft goud ongeveer 130% gewonnen, terwijl WTI een daling van ongeveer 20% zag. En als WTI-ruwe olie daalt tot $ 40, zou dat de weg vrijmaken voor goud om $ 3.000 per ounce te bereiken.

Op dit moment staat goud op het punt om het niveau van $ 2.000 per ounce te halen en een nieuw record te bereiken. Dit zal gebeuren zodra de markt vast gelooft in een onvermijdelijke Fed-pivot. Zeg maar een omslag in de rentepolitiek in de VS.”

De onvermijdelijke omslag van de Fed wat betreft zal de goudprijs boven de huidige range van $ 1.700- $ 2.000 duwen, range die sinds 2019 dominant is, voegde McGlone eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *