Chinese centrale bank koopt nog eens 15 ton goud in januari (en dat moet de goudprijs vleugels geven)

De goudprijs recupereert langzaam maar zeker de vorige week geleden verliezen. De ondertonen bij de edelmetalen blijven onder andere goed. Vanaf de bodem opgetekend in november is een troy ounce goud al 16% duurder geworden. De People’s Bank of China koopt nog eens 15 ton goud in januari, de derde maand op rij

De Chinese centrale bank blijft despierballen op de goudmarkt spannen nadat uit gegevens van de People’s Bank of China is gebleken dat ze in januari voor de derde maand op rij meer goud kochten.

Krishan Gopaul, senior marktanalist voor Europa, het Midden-Oosten en Azië, zei dat de Chinese centrale bank vorige maand 15 ton goud kocht; dit volgt op 32 ton goud gekocht in december en op 30 ton gekocht in november.

“Dit brengt de totale goudreserves op 2.025 ton”, zei Gopaul. Vóór deze meest recente aankopen rapporteerde China sinds 2019 geen wijzigingen in zijn goudbezit.

Analisten verwachten dat China tot 2023 goud zal blijven kopen, omdat het de internationale geloofwaardigheid en stabiliteit van de yuan wil vergroten en de Amerikaanse dollar als reservevaluta ter wereld wil uitdagen. Vorig jaar begon China er bij landen in het Midden-Oosten op aan te dringen yuan voor olie te accepteren. China is ’s werelds grootste olie-importeur.

De World Gold Council merkte op dat de centrale bank tijdens de laatste koopgolf van China tussen 2002 en 2019 1.448 ton goud heeft verzameld.

In een recent interview zei George Milling-Stanley dat hij verwacht dat de vraag naar goud van de centrale banken in 2023 de goudprijzen zal blijven ondersteunen. Hij voegde eraan toe dat hij verwacht dat de wereldwijde de-dollariseringstrend dit jaar stevig zal aanhouden.

“Centrale banken in opkomende markten hebben gemiddeld zo’n tweederde van hun reserves in activa in dollar en minder dan 5% in goud. En ze willen die verhouding veranderen. Ze willen minder dollars en ze willen meer goud.” hij zei.

China is slechts één land dat zijn goudaankopen opvoert. Vorige maand constateerde de World Gold Council dat centrale banken in het vierde kwartaal van vorig jaar 417 ton goud kochten.

De goudprijs klimt weer dichter naar $1.900 nu China zegt dat het in december 30 ton heeft gekocht

Centrale banken kochten vorig jaar 1.136 ton goud, het meeste sinds 1967 en het op een na hoogste bedrag sinds 1955.

Hoewel China veel aandacht krijgt voor zijn goudaankopen, was Turkije vorig jaar veruit het meest actief op de edelmetaalmarkt. Volgens de World Gold Council kocht de Centrale Bank van Turkije vorig jaar 148 ton goud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *