De hyperinflatoire hel is losgebroken: Libanese centrale bank devalueert ‘lira’ met 90%

Contant geld is nu koning in Libanon, waar een drie jaar durende economische ineenstorting de eens zo geprezen financiële sector van het land heeft doen verschrompelen en het land heeft veranderd in een Venezolaans-achtige hel met hyperinflatie. Het land is de afgelopen jaren hard getroffen door allerhande gebeurtenissen, te beginnen met COVID. Maar daar stopt het niet mee.

In augustus 2020 werd de stad Beiroet praktisch verwoest door een enorme ontploffing die minstens 200 mensen het leven kostte en maar liefst 15 miljard dollar aan schade veroorzaakte…

In maart 2021 braken gewelddadige protesten uit in heel Libanon toen de ineenstorting van de valuta versnelde en daarmee de economie en de levensstandaard van de mensen.

En meest recentelijk, in december 2022, slaagde het Libanese parlement er voor de achtste achtereenvolgende keer niet in om een nieuwe president te kiezen, aangezien een meerderheid van de wetgevers zich verzette tegen de opties die op tafel lagen.

Het aanhoudende machtsvacuüm verergert de situatie alleen maar, aangezien Beiroet momenteel niet in staat is ingrijpende hervormingen door te voeren die door internationale geldschieters worden geëist als voorwaarde voor het vrijgeven van miljarden dollars aan leningen.

Dit alles heeft de ‘parallelle’ FX-koers van het Libanees pond naar een verbluffende 60.000/USD gestuurd (vergeleken met de officiële pond – vaak ‘lira’ genoemd – koers van 1500/USD)…

Zoals Reuters meldt, hebben de zombiebanken voor tientallen miljarden dollars op de rekeningen van de spaarders bevroren, waardoor de meeste basisdiensten zijn stopgezet en sommige klanten er zelfs toe zijn aangezet om bankmedewerkers onder schot te houden om toegang te krijgen tot hun geld.

Dit heeft geleid tot bankruns…

Er gaat geen week voorbij zonder dat Libanese spaarders hun eigen banken bestormen in een wanhopige poging toegang te krijgen tot spaartegoeden die zijn bevroren nadat de economie van het land instortte.

Banken begonnen in 2019 draconische limieten op te leggen aan opnames en overboekingen, waardoor spaarders slechts toegang hadden tot een fractie van hun spaargeld in dollars en Libanese ponden.

The National heeft sinds het begin van het jaar 27 overvallen op depositobanken geregistreerd, waaronder gewapende en ongewapende overvallen en sit-ins.

Voormalig directeur-generaal van het ministerie van Financiën, Alain Bifani, schatte dat 6 miljard dollar door bankiers buiten Libanon werd gesmokkeld voor de politieke en economische elites, terwijl ze overschrijvingen naar het buitenland voor gewone mensen blokkeerden.

“Deze gedwongen opnames – we noemen ze geen overvallen, omdat dit zou impliceren dat deze spaarders het geld van andere mensen stelen – zijn een laatste redmiddel nadat alle mogelijke manieren door de spaarders zijn uitgeput om hun geld terug te vorderen”, zei advocaat Fouad. Debs, mede-oprichter van de Libanese Depositors Union.

Mensen en bedrijven handelen nu bijna uitsluitend via contanten.

De hoeveelheid cash geld van de lokale valuta die in omloop is, is tussen september 2019 en november 2022 twaalfvoudig gestegen, volgens bankdocumenten die door Reuters zijn ingezien. De Libanezen willen dus alleen maar cash geld in handen hebben.

Nu er meer bankbiljetten in omloop zijn, is de criminaliteit toegenomen. Elie Anatian, CEO van beveiligingsbedrijf Salvado, zei dat de jaarlijkse verkoop van kluizen gestaag is gegroeid, met een stijging van 15% in 2022.

En dat heeft ambtenaren blijkbaar wakker geschud, aangezien Reuters meldt dat Libanon op 1 februari een nieuwe officiële wisselkoers van 15.000 pond per Amerikaanse dollar zal aannemen. Dat verklaarde de gouverneur van de centrale bank, Riad Salameh, waarmee hij een devaluatie van 90% aangeeft ten opzichte van de huidige officiële koers die 25 jaar onveranderd gebleven.

De verschuiving van het oude tarief van 1.507 naar 15.000 ligt nog ver af van het parallelmarkttarief van rond de 60.000.

Salameh zei dat de wijziging naar 15.000 een stap was die werd genomen in het kader van een ontwerpovereenkomst die Libanon vorig jaar bereikte met het Internationaal Monetair Fonds waarin voorwaarden werden uiteengezet om een reddingspakket van $ 3 miljard te ontgrendelen.

Nassib Ghobril, hoofdeconoom bij de Libanese Byblos Bank, zei dat de voortdurende daling van het pond betekende dat de economie nu ook gedollariseerd is, waarbij ongeveer 70-80% van de operaties in dollars wordt gedaan”.

“De transformatie naar een geldeconomie betekent de ineenstorting van de economie”, zegt Mohammad Chamseddine, een economisch expert bij de Libanese onderzoeksgroep Information International.

De IMF-deal wordt algemeen gezien als de enige manier voor Libanon om het vertrouwen in zijn financiële systeem te herstellen en te herstellen van de ineenstorting.

Zoals we eerder opmerkten, zijn er echter ook gevechten geweest in supermarkten omdat mensen brood, suiker, olie en andere goederen proberen te kopen voordat ze op zijn, met een inflatie van 400 procent, aldus het rapport.

Het aantal moorden en andere misdaden neemt ook snel toe. Libanon geeft een voorbeeld van waar hyperinflatie toe kan leiden. Daarbij valt uiteraard meteen op dat de traditionele media in alle talen zwijgen over wat er in de Libanon gebeurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *