Miljardair John Paulson geeft de voorkeur aan goud boven dollars

Goud zal in waarde stijgen terwijl de Amerikaanse dollar in waarde zal dalen. Dat zegt John A. Paulson, oprichter van Paulson & Co. En dat zijn meteen ook de vooruitzichten van de hedgefondsmanager voor dit jaar, de komende drie jaar en de komende vijf jaar.

“De vraag van centrale banken om dollars te vervangen door goud is aanzienlijk toegenomen en we staan nog maar aan het begin van die trend. Goud zal in waarde stijgen en de dollar zal in waarde dalen, dus u kunt beter uw investeringsreserves aanhouden in goud op dit moment”, vertelde Paulson in een interview.

Bij goud ziet Paulson flink wat potentieel voor opwaardering en raadt hij aan om naar de langere termijn te kijken. Hij benadrukte de de-dollariseringstrend en merkte op dat goud tegen de achtergrond van hardnekkige inflatievrees en nieuwe geopolitieke spanningen nieuwe investeerders aantrekt.

“De dollar is nog steeds erg dominant in termen van reserves en handel, maar de Amerikaanse economie is niet meer de krachtpatser die ze ooit was,” zei Paulson. “Andere landen willen niet meer zo afhankelijk zijn van de dollar als vroeger, en ook de VS heeft een enorm tekort met de rest van de wereld wat betreft handels- en investeringsbalansen die vroeger heel positief waren maar nu erg negatief zijn.”

De Amerikaanse dollar zal in waarde verliezen ten opzichte van andere valuta’s, zei Paulson, wijzend op massale gelddruk, fiscale uitgaven, eerdere kwantitatieve versoepeling en inflatie.

“Als je dollars had en 9% inflatie, dan was je dit jaar 9% van je geld kwijtgeraakt; de rentetarieven konden dat verlies bij lange na niet compenseren. Dat drijft investeerders en centrale banken over de hele wereld ertoe om op zoek te gaan naar een alternatieve reservevaluta. En zo komt goud weer in focus,” verklaarde hij.

Goud vertegenwoordigt een legitiem alternatief voor de dollar en ander fiatgeld. En met de groeiende angst voor sancties beseffen landen als China dat reserves in dollar of andere valuta’s kunnen worden bevroren.

“Als u uw geld in fiat valuta’s bewaart, loopt u door geopolitieke gebeurtenissen het risico dat uw reserves in beslag kunnen worden genomen. Zoals de centrale banken van de westerse landen deden met Rusland. China denkt waarschijnlijk dat, aangezien ze zoveel van hun reserves in dollars hebben dat als ze in een geopolitieke ruzie komen met de westerse wereld over Taiwan of iets anders, is er een mogelijkheid dat deze reserves worden bevroren, zoals ze deden met Rusland,” merkte Paulson op.

Met fysiek goud is er geen risico, en er is een zeer goede kans dat de edelmetaalreserves in prijs zullen stijgen, merkte de miljardair op.

“We staan aan het begin van trends die de vraag naar goud gaan doen toenemen, en inflatie en geopolitieke spanningen zullen de snelheid bepalen waarmee goud stijgt. Dit jaar zal goud in waarde stijgen ten opzichte van de dollar, niet alleen dit jaar maar ook over een periode van drie, vijf, en op tienjarige basis’, zei hij.

Gevraagd naar de Federal Reserve, zei Paulson dat de Amerikaanse centrale bank nog eens 50-100 basispunten zou kunnen verhogen alvorens te pauzeren.

“Veel mensen verwachten dat de Fed in de tweede helft van het jaar zal beginnen met versoepelen, maar de inflatie zal hardnekkiger zijn dan de markten momenteel denken. Ze zullen het waarschijnlijk nog eens met 50, 75, 100 basispunten verhogen tijdens de komende vergaderingen.” en dan daar vasthouden tot we een ernstige economische schok krijgen’, zei hij.

Paulson noemde cryptocurrencies de grootste zeepbel die de Fed creëerde door massaal geld te drukken. “Crypto is een van de meest belachelijke investeringsvehikels die ooit zijn gemaakt”, zei hij.

De prominente investeerder zei dat er geen intrinsieke waarde is en voorspelde dat de cryptomarkt zijn resterende waarde in de komende 48 maanden zou verliezen. “De cryptocurrency verloor vanaf zijn hoogtepunt 70 tot 75% van zijn waarde, en ik denk dat hij de komende twee jaar het grootste deel van de resterende waarde zal verliezen. Het is erg jammer dat zoveel mensen zoveel geld hebben verloren door in crypto te investeren,” hij zei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *