Wereldwijde pensioenbeleggingen laten grootste jaarlijkse daling zien sinds de wereldwijde financiële crisis (maar wie van hen bezat goud?)

Na meer dan een decennium van onafgebroken groei zijn de wereldwijde pensioenbeleggingen vorig jaar het sterkst gedaald sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008, zo blijkt uit de meest recente Global Pension Assets Study van het Thinking Ahead Institute. Daaruit blijkt dat de wereldwijde pensioenbeleggingen nu $ 47,9 biljoen bedragen, een daling van 16,7% grotendeels te wijten aan een correctie op zowel obligatie- als aandelenmarkten.

De VS blijft de grootste pensioenmarkt, op ruime afstand gevolgd door Japan en Canada. Samen zijn deze drie markten goed voor meer dan 76% van de pensioenbeleggingen in de grootste 22 pensioenmarkten (P22). Het VK zakte naar de vierde plaats, voornamelijk als gevolg van verliezen van pensioenfondsen op LDI-strategieën en de gedwongen verkoop van gilts tijdens de liquiditeitscrisis aldaar.

Sinds 2002 is de totale allocatie aan aandelen gedaald van 50% naar 42% en is ook de allocatie naar obligaties gedaald van 38% naar 32%. De allocatie naar andere beleggingen (vastgoed en andere alternatieven) is gestegen van 9% in 2002 tot naar schatting 23% eind 2022. Traditioneel hebben de VS en Australië hogere allocaties naar aandelen dan de overige van de zeven grootste pensioenmarkten (P7), terwijl Japan, Nederland en het VK hogere allocaties naar obligaties hebben. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *