Welke energiecrisis? De Europese industrie toont haar aanpassingsvermogen

Hoe zien de vooruitzichten voor olieprijs er uit? Als we de specialisten mogen geloven, kan de olieprijs op termijn alleen maar stijgen. “Het kan een paar maanden duren voordat de markt de omvang van de toename van de vraag die we zien, inziet,” zo stelt de bekende oliehandelaar, met het argument dat de door China geleide wereldwijde consumptie dit jaar met maar liefst 4 miljoen vaten per dag zou kunnen stijgen.

“Dat zou betekenen dat de grote voorraden langs de markt worden opgebruikt en dat die markt zal erg krap worden”, zei Andurand, eraan toevoegend dat $ 140 “geen gekke hoge prijs” is, eenmaal gecorrigeerd voor inflatie, aangezien de olie-piek ooit van $ 147 per vat 15 jaar geleden was.

Olie steeg vorig jaar kort na de Russische invasie van Oekraïne kort naar $ 139 per vat, maar is teruggevallen tot $ 83 per vat nadat duidelijk werd dat het effect van westerse sancties op het volume van de olie-export van Moskou beperkt was.

Andurand zei dat hij niet rekende op de recente aanscherping van de westerse sancties tegen Rusland om de prijs op te drijven, aangezien hij voorspelde dat de maatregelen waarschijnlijk niet al te veel vaten van de markt zouden halen, aangezien Moskou ervoor koos zijn olie met korting te verkopen om nieuwe klanten aan te trekken in Azië.

“Ik wil niet wedden op een grote verstoring van de aanvoer vanuit Rusland, aangezien ze bereid zijn gebleken om de bestemming van de boven gepompte vaten ruwe olie te verleggen, zelfs tegen zeer lage prijzen”, zei Andurand.

“Mijn basisscenario is dat we geen grote leveringsonderbreking uit Rusland zullen krijgen en ik concentreer me meer op wat de heropening in China en Azië in het algemeen betekent.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *