Zijn we op weg naar een gesplitst monetair systeem (waarbij de BRICS landen niets meer van de dollar moeten weten)?

De Amerikaanse dollar zal worden onttroond als de enige wereldwijde reservevaluta, waardoor een gesplitst monetair systeem overblijft met de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en hun bondgenoten die een reservevaluta gebruiken die wordt ondersteund door goud, terwijl de westerse landen de US dollar zullen blijven gebruiken.

Dat zegt Frank Giustra, CEO van de Fiore Group en oprichter van Lionsgate Entertainment.

Giustra, die ook voorzitter is van de International Crisis Group en oprichter is van het Quantum Gravity Institute, maakte enkele jaren geleden de voorspelling van een wereldwijde monetaire reset en merkte op dat de-dollariseringstrend is versneld sinds de Russische invasie van Oekraïne.

In een interview suggereerde Giustra dat sancties tegen Rusland, waaronder het verbieden van de toegang tot het wereldwijde SWIFT-systeem, de zoektocht van Rusland naar een alternatief voor de dollar heeft versneld..

“Die zoektocht is echter onder stoom gekomen sinds de invasie van Oekraïne, want dat was de katalysator voor iedereen, en dan vooral voor Rusland en China, om na te denken over een snellere overstap dan ze anders zouden hebben gedaan”, beweerde hij. “De onderhandelingen over manieren vinden om het SWIFT-systeem te omzeilen en de Amerikaanse dollar als niet langer betaalmiddel te gebruiken worden achter de schermen druk gevoerd.”

Het toekomstige gebruik van goud door de BRICS als reserve wordt geïmpliceerd door recente goudaankopen van de centrale banken, die in 2022 de op een na hoogste ooit waren. Met name China kocht 6,6 ton goud, een stijging van 67 procent ten opzichte van 2021. Hoewel de Volksrepubliek beweert 2.010 ton goud te hebben opgeslagen in zijn kluizen, blijft het land notoir geheimzinnig doen over hoeveel goud er precies in officiële kluizen is opgeslagen.

“China heeft de afgelopen jaren het meeste goud gekocht, maar ze er zo min mogelijk over gerept”, merkte Giustra op. “Ik denk dat de 2.000 ton die ze hebben aangegeven er maar een deel van de totale voorraad is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *