Egypte stapt af van de koppeling van het pond met de Amerikaanse dollar met nieuwe valuta-indicator die ook goud omvat

Egypte wil af van het idee dat het Egyptische pond gekoppeld moet worden aan de Amerikaanse dollar, aldus de nieuwe gouverneur van de centrale bank. En die centrale bank werkt al aan een nieuwe valuta-indicator die naast een reeks andere valuta’s ook goud zal bevatten.

“We zullen een index maken voor het Egyptische pond door middel van een korfje van andere valuta’s naast goud, met de duidelijke bedoeling om het concept te wijzigen dat we gekoppeld zijn aan de dollar”, zei Hassan Abdalla, de waarnemendz gouverneur van de centrale bank, onlangs op een economische conferentie. in Cairo.

Daarnaast wil de centrale bank ook valutahedging toepassen en is ze al bezig met het herontwerpen van haar valutahandelssysteem. De lopende termijncontracten werden inmiddels beëindigd.

“Het is omwille van het idee van pegging – en ik heb het dan niet over de wisselkoers maar over het concept zelf. De VS is niet onze belangrijkste handelspartner. Ik weet niet waarom de valutawereld in verband met ons pond altijd gefixeerd is op de dollar”, zei Abdalla. “Een deel van ons succes wat de nieuwe koppeling betreft wordt een wijziging in de manier waarop we denken, zeg dus maar onze denkcultuur. We willen af van het idee dat we gekoppeld zijn aan de dollar.

De grootste handelspartners van Egypte zijn China en Saoedi-Arabië. De nieuwe plannen komen er nadat jarenlang de koers van het Egyptisch pond stabiel werd gehouden ten opzichte van de Amerikaanse dollar – een proces dat kostbaar is voor de economie en vereist dat de rentetarieven hoog blijven.

Abdalla werd in augustus benoemd tot waarnemend gouverneur van de centrale bank, nadat het vorige hoofd van de centrale bank was afgetreden.

Het Egyptische pond heeft dit jaar zwaar onder druk gestaan, waarbij de dreiging van hogere inflatie het risico op verdere depreciatie van de valuta vergroot. De groei van de consumentenprijzen in Egypte versnelde in september tot 15%, het hoogste tempo in bijna vier jaar.

De koppig hoge inflatie is een groot probleem voor de economie en het pond, na de reeds bestaande schokken als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne die alle grondstofkosten deed stijgen stijgen.

Egypte bevindt zich nu in de laatste fase van de onderhandelingen over een nieuwe lening van het Internationaal Monetair Fonds, dat de voorkeur geeft aan een flexibelere wisselkoers.

Het probleem voor lokale functionarissen is echter het overwinnen van het diepgewortelde idee dat de gezondheid van het Egyptische pond gekoppeld is aan zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, die ook fungeert als een bredere graadmeter voor de gezondheid van de economie.

“We hebben als Egyptenaren de indruk dat de valutakoers gekoppeld is aan de kracht van de economie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn”, vulde de Egyptische premier Mostafa Madbouly aan.

Madbouly suggereerde ook dat een zwakkere valuta gunstig zou kunnen zijn voor de gezondheid van de economie, de loskoppeling van de dollar kan de export te stimuleren en de aantrekkingskracht voor investeerders vergroten.

De loskoppeling van het Egyptisch pond van de dollar is uiteraard geen goed nieuws voor de positie van het groene biljet als wereldreservemunt. Stilaan beginnen zich boven het hoofd van de dollar zware onweerswolken samen te pakken. En dat houdt voor het goud beloftes naar de toekomst in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *