Rusland staat klaar om digitale roebel in gebruik te nemen

Rusland heeft plannen onthuld om zijn digitale valuta (CBDC), de digitale roebel, te gebruiken vanaf 2023 in de handelsbetrekkingen met China, zo weet Reuters te melden.

De stap komt op het moment dat Rusland en China ernaar streven de wereldwijde financiële hegemonie van Washington te verminderen. De digitale roebel bevindt zich momenteel in de testfase bij de banken en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar gereed zijn.

Rusland heeft de afgelopen jaren aan zijn CBDC gewerkt om het eigen financiële systeem te moderniseren, betalingen te versnellen en de groeiende populariteit van Bitcoin en cryptocurrencies voor te zijn.

De sancties tegen Rusland als gevolg van de invasie van Oekraïne hebben dit proces versneld, maar de digitale roebel werd al getest bij banken voordat de sancties werden ingevoerd.

Vanwege het steeds vijandiger wordende wereldwijde financiële landschap, heeft Rusland zijn zoektocht naar een alternatief middel om transacties uit te voeren geïntensiveerd, aldus Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het Russische lagerhuis.

“Het belang van digitale financiële activa, de digitale roebel en cryptocurrencies neemt momenteel toe in de samenleving, aangezien westerse landen Rusland sancties opleggen en tevens problemen creëren voor bankoverschrijvingen”, zei Aksakov. De introductie van digitale valuta heeft het mogelijk gemaakt dat financiële stromen systemen omzeilen die worden gecontroleerd door ons onvriendelijke landen, voegde hij eraan toe.

De volgende stap bij het testen van de digitale roebel is om deze te lanceren voor wederzijdse schikkingen met China, dat al is begonnen met het uitbreiden van de proeftest voor zijn digitale yuan, de e-CNY.

“Als we dit lanceren, zullen andere landen het in de toekomst actief gaan gebruiken, en zal de controle van Amerika over het wereldwijde financiële systeem effectief eindigen”, zei Aksakov.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *