Is het einde van de periode van renteverhogingen in de VS al in zicht?

Volgens het laatste rapport van Joe Foster, portefeuillemanager en strateeg, en Imaru Casanova, plaatsvervangend portefeuillebeheerder van het VanEck International Investors Gold Fund, zou de Amerikaanse Federal Reserve dichter bij het einde van haar agressieve verkrappingscyclus kunnen zijn dan de markten momenteel verwachten.

“De Fed kan proberen de inflatie aan de vraagzijde te beheersen door de rentetarieven te verhogen en door kwantitatieve verkrapping, wat onvermijdelijk de economische groei vertraagt. Op basis van de ervaring van de jaren zeventig is het huidige tempo van de Fed-verkrapping echter mogelijk niet voldoende om de inflatie terug te brengen naar haar doelstelling van twee procent. Er kan ook een limiet zijn aan hoe hoog de Fed bereid is de rente te verhogen”, aldus de portefeuillebeheerders in het rapport.

Foster en Casanova dat de centrale bank te maken zou kunnen krijgen met toenemende politieke druk om de verkrappingscyclus te beëindigen, aangezien stijgende rentetarieven het aflossen van haar schulden duurder zullen maken.

Hoewel de balans van de Federal Reserve een dalende trend vertoont, wordt ze nog steeds gewaardeerd op $ 8,8 biljoen.

Foster en Casanova citeerden gegevens uit de Wall Street Journal en zeiden dat als de Fed de rente zou verhogen tot tussen de 3,25% en 3,50%, het de schatkist jaarlijks $ 195 miljard zou kosten om de Amerikaanse centrale bank te financieren.

“Aangezien de beoogde Fed Funds-rente (momenteel 2,5%) boven de 3% stijgt, zal de rente die de Fed  betaalt hoger zijn dan de inkomsten uit zijn portefeuilleactiva”, aldus de analisten.

Kijkend naar de bredere economie, hebben ongekende overheidsuitgaven in de afgelopen twee jaar als gevolg van de wereldwijde pandemie de staatsschuld opgedreven tot 30,9 biljoen dollar. Dergelijke bedragen zijn in een periode van stijgende rentevoeten niet langer houdbaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *