Miljardair Carl Icahn vergelijkt de huidige periode van inflatie met de val van het Romeinse rijk

Miljardair Carl Icahn waarschuwt dat ‘het ergste nog moet komen’ voor de beleggers en vergelijkt de huidige Amerikaanse inflatie met de val van het Romeinse rijk. Gedurende 2022 hebben toonaangevende figuren op Wall Street de beleggers herhaaldelijk gewaarschuwd dat er een recessie zou kunnen opduiken.

Van Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan Chase, tot voormalige functionarissen van de Federal Reserve, hebben de meest vooraanstaande economische geesten van de wereld vrijwel unisono gewezen op de storm van tegenwind waarmee de wereldeconomie wordt geconfronteerd en hebben zij hun angst geuit over het aanwezige potentieel voor een zware economische terugval.

In de VS worstelen consumenten een met bijna 40 jaar hoge inflatie en met stijgende rentetarieven, terwijl de wereld worstelt om het hoofd te bieden aan de oorlog in Oekraïne, de Europese energiecrisis, het COVID-nulbeleid van China en meer van dat fraais.

En zelfs na een daling van meer dan 20% voor de S&P 500 dit jaar, denken de knapste koppen van Wall Street nog steeds dat aandelen verder in koers moeten dalen.

“Het ergste moet nog komen”, vertelde Carl Icahn, die als voorzitter van Icahn Enterprises een nettowaarde van $ 23 miljard heeft, op het Best New Ideas in Money Festival.

Icahn maakte naam als een corporate raider op Wall Street in de jaren tachtig, kocht verguisde bedrijven op en pleitte agressief voor verandering om de aandeelhouderswaarde te verbeteren door bestuursleden aan te stellen, activa te verkopen of werknemers te ontslaan.

Zelfs op 86-jarige leeftijd blijft Icahn een van de meest gerespecteerde knappe koppen op Wall Street, en dit jaar heeft hij herhaaldelijk gewaarschuwd dat de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt diep in de problemen zitten.

Deze miljardair blijft maar herhalen dat de Federal Reserve de activaprijzen tijdens de pandemie tot onhoudbare niveaus heeft opgedreven met behulp van bijna-nul rentetarieven en met kwantitatieve versoepeling – een beleid waarbij centrale banken door hypotheek gedekte effecten en staatsobligaties kopen in de hoop kredietverlening en investeringen aan te moedigen.

“We hebben te veel geld bijgedrukt en dachten gewoon dat het feest nooit zou eindigen”, zei hij, eraan toevoegend dat hij gelooft dat het feest voorbij is nu de Fed van standpunt is veranderd en haar rentetarieven in snel tempo verhoogt om de inflatie te bestrijden.

De kater van het soepele monetaire beleid van de Fed is volgens Icahn de torenhoge inflatie, die voorlopig ontembaar lijkt.

“Inflatie is een verschrikkelijk iets. Je kunt het niet genezen, ‘zei Icahn, erop wijzend dat stijgende inflatie een van de belangrijkste factoren was die het Romeinse rijk ten val brachten.

Rome kende een periode van vreselijke hyperinflatie nadat een reeks keizers het zilvergehalte van hun valuta, de denarius, had verlaagd. De situatie verslechterde dramatisch nadat keizer Diocletianus prijscontroles instelde en een nieuwe munt invoerde genaamd de argenteus, die in waarde gelijk was aan 50 denarii.

Het resultaat van het onhoudbare beleid van de Romeinse keizers was een inflatie van 15.000% tussen 200 en 300 na Christus, volgens de berekeningen van de historici.

De waarschuwing van voor investeerders was niet de eerste die Ichahn dit jaar gaf.

De miljardair waarschuwde al in september dat een recessie of “nog erger” waarschijnlijk op komst was voor de Amerikaanse economie en vergeleek de hoge inflatie van vandaag met die van de jaren zeventig, met het argument dat de Fed moeite zal hebben om de stijgende consumentenprijzen onder controle te houden.

“Je krijgt die geest niet zo gemakkelijk terug in de fles”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *