Big Brother leunt steeds nadrukkelijker over onze schouder: Nederland wil alle betalingen vanaf 100 euro in de gaten houden

Kunnen we Big Brother nog buiten houden uit ons dagelijks leven? Het antwoord op deze vraag moet onvermijdelijk ‘neen’ luiden.

De Belgische staat wil de controle verwerven over ons betalingsgedrag en boekt daarin steeds meer vorderingen. Transacties op de bankrekeningen van zowel individuen als bedrijven worden via algoritmes doorgelicht om opvallende transacties te melden. Bedoeling is uiteraard om de zwarte sector stokken in de wielen te steken. Te vaak cash geld afhalen, wordt onvermijdelijk geregistreerd. De betrokkenen mogen het nadien gaan uitleggen. We wensen hen in ieder geval veel moed.

Steek geen verwijtende vinger uit naar uw bankier wanneer u uw geld op aanvraag niet cash in handen krijgt. De bank zelf is aan strenge controles onderworpen en bij de minste twijfels dreigen er sancties. In veel gevallen dreigt voor de betrokken bankier zelfs ontslag. Vraag van hem of haar dus niet of hij of zij u een pleziertje wil doen. Dat is simpelweg onmogelijk. In onze buurlanden is de situatie overigens niet beter.

De Nederlandse koningin Máxima was eerder dit jaar aanwezig op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank, waar ze een speech speech waarin ze CBDC’s verdedigde als een instrument voor inclusiviteit. Ter voorbereiding zou de financiële bewegingsvrijheid van haar landgenoten beperkt worden.

Nederland wil dus alle betalingen vanaf 100 euro registreren in een grote database, iets waarvoor eveneens algoritmes gebruikt zouden worden. Wie te veel transacties uitvoert, zou dan in het radarveld van de Nederlandse overheid opduiken. De vraag is uiteraard wat hier het voordeel van is. We vermoeden dat de invoering van een digitale centrale bankmunt (CBDC) in een niet zo verre toekomst daar niet vreemd aan is. De financiële bewegingsvrijheid van de Nederlandse burgers en, bij uitbreiding die van de Europese burgers, zou daardoor tot een minimum beperkt worden.

Bedoeling is uiteraard om de verspreiding van misdaadgeld aan banden te leggen, evenals de financiering van terroristische activiteiten. Het valt echter te vrezen dat deze beide doelgroepen door de mazen van het net zullen glippen, zoals ze dat tot dusver ook al deden. Critici vragen zich al tijden af hoe het geld afkomstig van de misdadige activiteiten de weg naar de officiële economie vindt. Criminele organisaties zullen ook in de toekomst hun weg naar de bovenwereld vinden, daar maken we ons weinig illusies over. Het is opnieuw de brave burger die het gelag zal betalen. Maar die is die brave burger inmiddels al aan gewend. Het is nooit anders geweest en zo zal het ook blijven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *