Russisch pensioenfonds focust zich op yuan en op goud, weg van dollar en euro

Het Russische ministerie van Financiën kondigde aan dat het zijn limieten voor goud en Chinese yuan binnen het National Wealth Fund (NWF) heeft verdubbeld. De nieuwe maximale bezitslimieten zijn vastgesteld op 40% voor goud en 60% voor yuan. De vorige limieten waren respectievelijk 20% en 30%.

De reden voor de opwaartse bijstelling was om de flexibiliteit van het fonds te waarborgen”, aldus de verklaring van het Russische ministerie van Financiën.

“Om flexibiliteit te garanderen bij het investeren van NWF-fondsen, kan het minimumaandeel van elk van de activa binnen de nieuwe structuur nul zijn en het maximale aandeel is als volgt beperkt: Chinese yuan – 60% en goud – 40%”, aldus het ministerie.

De NWF beheerst de olie-inkomsten van Rusland. De totale waarde van het fonds bedraagt $ 186,5 miljard en het is in het leven geroepen om het pensioenstelsel van het land te ondersteunen.

“NWF zet zich in om het pensioenstelsel van de Russische Federatie te ondersteunen om een goede werking van het systeem op de lange termijn te garanderen”, aldus de website van het ministerie van Financiën. De primaire missie van het fonds is het meefinancieren van vrijwillig pensioensparen van Russische burgers en het in evenwicht brengen van de begroting van het pensioenfonds van de Russische Federatie.

Het ministerie voegde eraan toe dat de rekeningen in Britse ponden en Japanse yen bij de centrale bank van het land tot nul zijn teruggebracht.

Een week eerder verklaarde minister van Financiën Anton Siluanov dat van alle valuta’s van landen die vriendschap met Rusland onderhouden de Chinese yuan de beste kenmerken vereist voor een reservevaluta heeft en bovendien ook voldoende liquide is.  “De aanvulling van het NWF zal regelmatig in deze valuta geboren. Daarnaast wordt er ook goud toegevoegd aan het fonds”, voegde Siluanov eraan toe.

De activa van het fonds in euro’s, ponden en Japanse yen werden bevroren nadat er sancties waren ingesteld tegen Rusland na de invasie van Oekraïne in februari. Ongeveer anderhalf jaar geleden liet de NWF al haar activa in Amerikaanse dollars vallen en versterkte ze haar goud-, euro- en Chinese yuan-bezit.

Het bezit van de NWF aan de Amerikaanse dollar werd in juli 2021 teruggebracht van 35% naar nul. Destijds bedroeg het goudbezit van het fonds 20,2%.

“De beslissing om te de-dollariseren was bedoeld om de veiligheid van de NWF-fondsen te waarborgen in de context van de macro-economische en geopolitieke trends van de afgelopen jaren. Bedoeling is dat ook ‘de-dollarisering’ van de Russische economie zo snel mogelijk wordt afgerond”, zei het ministerie van Financiën een jaar geleden. geleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *