Bekende econoom Nouriel Roubini vreest grote stagflatieschuldencrisis

Wereldwijd is de totale schuld van de particuliere en publieke sector als percentage van het bbp gestegen van 200% in 1999 tot 350% in 2021, zegt de econoom Nouriel Roubini.

Schulden over de hele wereld groeiden naarmate regeringen, bedrijven en individuen tijdens de covid-pandemie veel geleend geld uitgaven en lenen. En ze doen dat nog steeds.

Nouriel Roubini, hoofdeconoom van Atlas Capital Team, vreest dat die oplopende schulden voor grote problemen gaan zorgen.

Roubini heeft de bijnaam “Dr. Doom” en voorspelde de financiële crisis van 2007-2009.

“De wereldeconomie slingert naar een ongekende samenloop van economische, financiële en schuldencrisissen, na de explosie van tekorten, leningen en hefboomwerking in de afgelopen decennia”, schreef Roubini op Project Syndicate.

Zowel de publieke als de private sector hebben enorme schulden opgebouwd, merkte hij op. “Alleen al kijkend naar de uitstaande schulden, zijn de cijfers gewoonweg onthutsend”, zei Roubini.

“Wereldwijd steeg de totale schuld van de particuliere en publieke sector als percentage van het bbp van 200% in 1999 tot 350% in 2021. … In de VS is dat 420%, wat hoger is dan tijdens de Grote Depressie en daarna Tweede Wereldoorlog.”

Jarenlang teveel lenen eist nu zijn tol

Het overmatig lenen van geld door de overheden is al tientallen jaren aan de gang, zei Roubini.

“De explosie van onhoudbare schuldratio’s impliceerde dat veel leners insolvente zombies werden die alleen nog werden ondersteund door lage rentetarieven”, zei hij.

“Tijdens zowel de wereldwijde financiële crisis van 2008 als de Covid-crisis werden veel insolvente spelers op de markt die failliet zouden zijn gegaan, gered door de stimulerend monetair beleid en door regelrechte fiscale reddingsoperaties.”

Maar nu betalen we de rekening, zei Roubini.

“Inflatie – gevoed door hetzelfde ultrasoepele fiscale, monetaire en kredietbeleid – heeft een einde gemaakt aan deze financiële Dawn of the Dead”, zei hij.

“Nu de centrale banken gedwongen zijn de rentetarieven te verhogen in een poging de prijsstabiliteit te herstellen, ervaren de nog rondlopende zombies scherpe stijgingen van de kosten voor hun schulden.”

Tegelijkertijd is stagflatie (hoge inflatie en zwakke groei) ontstaan, aldus Roubini. En we kunnen niet zomaar de rente verlagen om de vraag te stimuleren, zoals de centrale banken deden tijdens de financiële crisis van 2007-2009, zei hij.

Dat komt deels omdat de wereldeconomie ook te maken heeft met aanbodschokken die de groei afremmen en de prijzen verhogen.

“Deze omvatten de verstoringen van de levering van arbeid en goederen door de pandemie, de impact van de Russische oorlog in Oekraïne op de grondstoffenprijzen en het steeds rampzaliger wordende zero-covid-beleid van China”, zei Roubini.

Harde economische landing

“In tegenstelling tot de financiële crisis van 2008 en de eerste maanden van covid, zou het simpelweg redden van particuliere en publieke spelers met een los macrobeleid meer benzine op het inflatoire vuur werpen. Deze spelers met grote schulden zullen onvermijdelijk verzuipen.

Dus wat gaat er gebeuren? “Er zal een harde landing komen – een diepe, langdurige recessie – bovenop een ernstige financiële crisis”, zei Roubini. “De economische crisis en de financiële crash zullen elkaar voeden.”

Centrale banken zullen hun strakke monetaire beleid terugdraaien, zei hij. “Nu regeringen niet bereid zijn belastingen te verhogen of uitgaven te verlagen om hun tekorten te verminderen, zal het monetiseren van tekorten door de centrale bank opnieuw worden gezien als de weg van de minste weerstand.”

Maar dan zal de inflatiegeest uit de fles komen, zei Roubini. En de nominale en reële financieringskosten zullen stijgen.

Het resultaat: “de moeder van alle stagflatoire schuldencrises kan alleen nog worden uitgesteld, maar niet meer vermeden”, aldus Roubini.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *