Goudprijs gaat naar $2.200 als centrale banken de wereldeconomie ‘kraken’ (zegt Degussa en dat bedrijf kan het weten)

De goudmarkt blijft worstelen onder het niveau van $1.900 per ounce, maar het zou nog slechts een kwestie van tijd zijn voordat goud en zilver in prijs stijgen, aangezien beleggers dit jaar het risico van een recessie onderschatten.

Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa, zei dat hij verwacht dat goud in 2023 zal blijven schitteren, aangezien investeerders hun koopkracht willen beschermen en zich willen indekken tegen de groeiende economische onzekerheid.

In zijn officiële prijsvoorspelling zei Polleit dat hij de goudprijs ziet stijgen tot een piek van $2.200 per ounce met een gemiddelde prijs in 2023 van $2.000 per ounce. Tegelijkertijd zoekt hij naar een piek van de zilverprijs rond de $29 per ounce dit jaar met een gemiddelde prijs van $26.

Polleit zei dat hij optimistisch blijft over goud, aangezien inflatie een aanzienlijke bedreiging blijft voor consumenten en de wereldeconomie. Terwijl de consumentenprijzen zijn gedaald ten opzichte van hun hoge niveaus van afgelopen zomer, zei Polleit dat de renteverhogingen van de centrale banken de wereldwijde reële geldhoeveelheid in omloop en de liquiditeit in de wereldeconomie heeft verminderd.

Hij voegde eraan toe dat de dalende geldhoeveelheid uiteindelijk dezelfde impact heeft op consumenten als stijgende consumentenprijzen.

“Naarmate de geldhoeveelheid kleiner wordt, stijgt de prijs van goederen. Mensen hebben nog steeds minder koopkracht dan een jaar geleden, wat een grote rem op de groei zal zijn”, zei hij.

Na het vrijgeven van enorme hoeveelheden liquiditeiten in 2020 als reactie op de wereldwijde COVID-19-pandemie, merkte Polleit op dat centrale banken wereldwijd nu proberen de geest weer in de fles te stoppen en daarbij het risico lopen een nieuwe recessie te creëren.

Sinds eind 2019 is de M2-geldhoeveelheid van de Federal Reserve met 40% gestegen; tegelijkertijd steeg de geldhoeveelheid van de Europese Centrale Bank met 25%, zei Polleit.

“Centrale banken moeten veel liquiditeiten uit de markt halen en dat zal een pijnlijk operatie worden, het zal de consumptie verminderen”, zei hij. Tegen die achtergrond zal het slechts een kwestie van tijd zijn alvorens we de come back van het goud beleven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *