Kies voor een portefeuille van 70% goud en 30% zilver (dat is het advies van Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa)

Tot nu toe hebben de financiële markten dit jaar het idee van een recessie grotendeels verworpen, aangezien de arbeidsmarkt gezond blijft. Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa, stelt echter dat een van de redenen waarom beleggers zich geen zorgen maken over een recessie, is omdat ze denken dat de agressieve houding van de Fed nog veel langer kan aanhouden dan algemeen wordt verwacht. Maar daar maken ze een grote denkfout, want lagere rentevoeten zijn dichterbij dan iedereen denkt.

“De realiteit is dat de markten nu al geen vertrouwen meer hebben dat de centrale banken het monetaire beleid zullen normaliseren”, zei hij. “Markten kunnen niet langer functioneren zonder een vangnet dat wordt geboden door centrale banken. Zodra de problemen in de economie beginnen in de VS, zullen we snel zien dat de Federal Reserve dat vangnet terugtrekt.”

Ondanks de agressieve opmerkingen van sommige leden van de Federal Reserve, zei Polleit dat hij niet verwacht dat de centrale bank de rente naar 5% zal brengen. Hij voegde eraan toe dat hij de centrale bank in de nazomer de rente zou zien verlagen als de onrust op de markt alsmaar toeneemt.

Wat verdere agressieve actie van de Federal Reserve ook in toom houdt, is de groeiende schuld van de Amerikaanse overheid. Polleit merkte op dat de regering in 2021 ongeveer $ 350 miljard betaalde om haar schulden af te lossen toen de rente onder de 1% lag.

“Als de rentetarieven 5% zijn en je moet 31 biljoen dollar financieren, betaal je uiteindelijk 1,2 biljoen dollar aan rente. Het Amerikaanse defensiebudget is slechts ongeveer 800 miljard dollar. Dat is onhoudbaar”, zei hij.

Met een natuurlijke cap in rentetarieven, zei Polleit dat goud een aantrekkelijk bezit blijft. Hij voegde eraan toe dat hij in een traditionele portefeuille geen vitale rol ziet weggelegd voor staatsobligaties.

“Ik denk niet dat het aanhouden van obligaties een erg goede lange termijn oplossing is, omdat de reële rentetarieven negatief zullen blijven”, zei hij.

Wat betreft hoe beleggers hun portefeuille moeten positioneren, zei Polleit dat hij graag ongeveer 60% in wereldwijd gediversifieerde aandelen of ETF’s aanhoudt en de overige 40% in edelmetalen. In een uitsplitsing van zijn bezit aan edelmetalen voegde hij eraan toe dat hij ongeveer 70% in goud zou houden en de andere 30% in zilver.

“Als je je afvraagt of de huidige goudprijs een goede koop is, zou ik zeggen dat goud op de lange termijn nog steeds goedkoop is gezien de huidige omstandigheden”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *